latinica  ћирилица
02/10/2016 |  19:55 | Аутор: РТРС

Седам намирница које треба избјегавати у трудноћи

Жене у другом стању би требало да обрате посебну пажњу на исхрану, јер неке намирнице могу да штете и њима и беби.

Намирнице које се узимају у трудноћи морају да пријају и мами и беби. Једна порција храни њих двоје, и да би задовољио потребе, јеловник мора мало да се коригује. То се прије свега односи на намирнице које могу потенцијално да буду штетне, али треба да се избјегавају и намирнице које изазивају надимање, мучнину и слично.

Стручњаци су направили листу намирница које би труднице требало да избегавају.

Џигерица

Паштете и други производи направљени од џигерице садрже доста витамина А, али је препорука да их труднице избјегавају, нарочито у првом триместру.

Стручњаци упозоравају да се претјерана употреба намирница које обилују витамином А у трудноћи доводи у везу са урођеним манама. То значи да би будуће маме требало да избјегавају суплементе са рибљим уљем и мултивитамине који садрже и витамин А.

Ако нисте сигурни да ли кроз уравнотежену исхрану узимате довољно витамина А, бета каротен или тзв. провитамин А може да буде добра замјена. Значајан је за раст ћелија, здравље коже а позитивно утиче и на вид. Налази се у паприци, мангу, шаргарепи, парадајзу, кајсијама.

Јаја

Меко кувана или термички необрађена јаја у домаћем мајонезу или неким тортама, труднице не би требало да једу. Јаја, наиме, могу да садрже бактерије које изазивају салмонелозу, а манифестује се повраћањем и проливом, што може да утиче и на плод.

Када се узимају у трудноћи јаја морају да буду добро тремички обрађена. Чак и када припремате јело са јајима, добро оперите руке, јер опасне бактерије могу да се налазе и на љусци.

Алкохол

Не постоји количина алкохола која је дозвољена када је жена у другом стању.

Разлог је што кроз плаценту алкохол стиже и до ткива и органа бебе. Штавише, алкохол негативно утиче на развој плода не само у првом тромјесечју, него током цијеле трудноће. А што више и чешће трудница пије алкохол, повећава се ризик за побачај, урођене малформације, развој менталних проблема и за развој уопште.

Сир

Проблеми могу да настану након узимања непастеризоване хране, на примјер меких сирева као што су бри, фета, камембер, или плесњивци.

Непастеризоване намирнице могу да садрже бактерије, међу којима је најопаснија листерија, која може да доведе до побачаја или превременог порођаја. Пастеризовањем се ове бактерије уништавају.

Месо

Труднице не би требало да једу недовољно печено месо, јер може да садржи микроскопски паразит токсоплазмоза гонди. Иако обољење које овај паразит изазива није за људе опасно, у трудноћи може да има веома озбиљне негативне ефекте.

Наиме, када инфекција кроз плаценту стигне до плода, узрокује озбиљна оштећења нервног система, а у тежим случајевима и до смрти у утроби или одмах по рођењу.

Кофеин

Са кафом, чајем и газираним напицима који садрже кофеин не би требало претјеривати у овом периоду. У мањим количинама овај природни алкалоид није штетан, али како напредује трудноћа, организам не може да преради веће количине, па остаје дуже у крвним судовима.

Сматра се да је за елиминацију кофеина при крају трудноће потребно чак 18 сати. Иако за плод није директно опасан, кофеин кроз плаценту стиже до плода и убрзава рад срца.

Овај стимулативни ефекат се одржава у организму плода 20 пута дуже него у тијелу труднице. Због тога се трудницама препоручује да током дана не пију више од двије шољице кафе, односно да не узимају више од 300 мг.

Кад једете рибу, пазите на живу

Нису све рибе забрањене у трудноћи, већ само оне које садрже велике количине живе, као што су сабљарка, ајкула, велика краљевска скуша.

Жива успорава развој мозга и нервног система плода. У бубрезима се задржава деценијама и може да изазове опадање косе и испадање зуба, промјену понашања, малокрвност или поремећај циркулације.

Извор: Б92