latinica  ћирилица
01/10/2016 |  15:04 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

Центри за ментално здравље главни носиоци ванболничке његе

У Републици Српској тренутно има 27 Центара за ментално дравље, који су главни носиоци ванболничке његе и заштите ментално обољелих лица, а новим приступом рада допринијели су свеобухватним и далекосежним промјенама у овој области.
Здравље (Илустрација: РТРС) -
Здравље (Илустрација: РТРС)

Центри за ментално здравље раде у оквиру домова здравља, а у некима од њих постоје посебни тимови за превенцију и третман менталних поремећаја код дјеце и омладине и тимови за третман болести зависности, речено је Срни у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

"У већини мјеста гдје функционишу центри уочени су позитивни помаци постигнути у рехабилитацији и лијечењу, смањењу учесталости и дужине хоспитализације и успостављању интердисциплинарне сарадње унутар здравственог система, нарочито са тимовима породичне медицине и са болничким службама", истакли су у Министарству.

Нови приступ ментално обољелим лицима, навели су у ресорном министарству, допринио је да се скрате хоспитализације у акутним стањима или погоршањима у психијатријским болницама.

"Нови приступ ментално обољелима довео је и до квалитетније интервенције у смислу рехабилитације, ресоцијализације и реинтеграције појединца за вријеме ремисије, што је довело до развоја сервиса у заједници за дугорочне кориснике услуга у менталном здрављу, као што су дневне болнице, центри за заштиту менталног здравља, дневни центри, заштићене куће и заштићено становање, заштићени радни пројекти, клубови корисника и друго", навели су у Министарству.

С циљем јачања социјалне инклузије и смањења дискриминације људи са менталним поремећајима, Министарство здравља Републике Српске интензивно ради на креирању дугорочних одрживих механизама.

У изради је нова Стратегија развоја менталног здравља у Републици Српској од 2016. до 2026. године, којом се желе унаприједити постојећи и развити нови начини заштите менталног здравља.

"Циљ Стратегије је и смањење појаве менталних проблема и поремећаја, повећање доступности квалитетног и правовременог пружања здравствених услуга, рехабилитације и социјалне инклузије особа с менталним поремећајима, јачајући при томе њихову улогу у одлучивању у наведеним процесима, а с циљем повећања личног задовољства као и здравља грађана", појаснили су у ресорном министарству.

Активности су усмјерене, како се наводи, првенствено на идентификовање проблема на локалном нивоу, почевши од препознавања потреба особа са менталним поремећајима и њихових породица.

"То се остварује кроз развој и имплементацију антистигма програма на нивоу заједница, јачање капацитета удружења корисника за формирање партнерстава, те побољшање социјалне инклузије корисника услуга кроз подршку њиховим иницијативама", рекли су у ресорном министарству.

Извор: СРНА