latinica  ћирилица
30/09/2016 |  09:04 | Аутор: РТРС

Аустралија се за 20 година помјерила 1,5 метар!

Аустралија је сјеверније него што се до сада мислило. Овај континент се од 1994. године помјерио сјеверно за један и по метар.
Аустралија - Фото: РТРС
АустралијаФото: РТРС

То се можда и не чини као огромно путовање, али годишњи помак Аустралије од 6,9 центиметара према сјеверу у комбинацији са ротацијом Земље у смјеру казаљке на сату је веома брзо по геолошким стандардима.

Кретање Аустралије изазвано је помјерањем тектонских плоча које чине Земљину површину. Поређења ради, Сјеверноамеричка плоча годишње се помакне тек 2,54 центиметра.

Тектонске плоче крећу се различитим брзинама, јер су различитих величина, облика и на њихово кретање утичу различити услови.

Захваљујући кретању разних земаља различитим брзинама и смјеровима постојећи модели Земље ускоро ће постати застарјели, па макар и за неколико центиметара.

Ово, међутим, није само проблем за картографе и географе. ГПС координате рачунају се на темељу модела Земље. Помејрањем Аустралије и ГПС постаје све више нетачан.

Али, ни ту не престају проблеми! Само неколико центиметара може направити велику разлику у ефикасности система који се заснивају на ГПС-у. Рудничке компаније у Аустралији поуздају се у ГПС и њиме контролишу камионе који су километрима далеко.

Када говоримо о самовозећим аутомобилима, грешка од једног метра може довести до удеса.

Географска дужина и ширина Аустралије формално ће се преправити крајем године како би ГПС и даље могао нормално да ради. Кроз посљедњих 50 година сличне промјене рађене су четири пута, а посљедњи пут 1994. године.

Извор: Агенције