latinica  ћирилица
29/09/2016 |  19:55 | Аутор: РТРС

Како су свилене чарапе спасиле Дан Д

Брачне несугласице двоструког агента који је радио за Велику Британију умало нису упропастиле операције уочи искрцавања савезника у Нормандији на Дан Д, показују објављени документи шпијунске службе Ем-Ај фајв (МИ5).
Искрцавање у Нормандији - Фото: архив
Искрцавање у НормандијиФото: архив

Шпанац Хуан Пужол је био кључан за британске службе у убјеђивању нациста да мисле да ће се савезници искрцати у Па-де-Калеу, а не у Нормандији, али је његова супруга пријетила да ће отићи у шпанску амбасаду, чиме би био објелодањен његов идентитет, пренио је данас Би-Би-Си.

Арасели Пужол је била ужасно незадовољна животом у Лондону, недостајале су јој Шпанија, мајка и медитеранска храна. МИ5 је чак организовао да се специјално за њу из Лисабона прокријумчари 12 пари свилених чарапа, које иначе нису могле да се нађу у Великој Британији.

Њеном незадовољству је посебно доприносила изолованост у кући пошто је због страха да би породица Пужол могла бити препозната на улицама Лондона, супруга агента била приморана да не излази из куће.

Хуан Пужол, познат као агент Гарбо, за нацисте је измислио мрежу тајних агената широм Велике Британије и слао извјештаје с лажним или тачним али безврједним информацијама, што је омогућило да се нацисти заварају гдје ће се искрцати савезници.

Годину дана прије Дана Д, незадовољство госпође Пужол је експлодирало.

- Не желим више ни пет минута да живим с мојим мужем. Чак и ако ће ме убити, идем у шпанску амбасаду - рекла је официру у МИ5 Томасу Харису.

Хуан Пужол је, међутим, смислио план који је требало да убиједи супругу да је ухапшен због њеног испада. Организовао је да га она с повезом на очима посјети у притвору. Правни савјетник МИ5 јој је послије рекао да је одлучено да њен супруг буде ослобођен, након чега је и она била увјерена да треба да се смири, наводи Би-би-Си.

Лист "Индипендент" наводи да је и прије испада у јуну 1943. госпођа Пужол исказивала незадовољство, али да ју је МИ5 придобио с 12 пари свилених чарапа којих није било у Великој Британији пошто су свила и слични материјали били потребни за падобране. Тај специјални задатак је обавио агент Ц.П. Харви у Лисабону који је донио 12 пари свилених чарапа с поруком да очекује да му се надокнади и 10 шилинга, колико је платио царину.

Извор: Блиц