latinica  ћирилица
29/09/2016 |  19:03 ⇒ 30/09/2016 | 10:07 | Аутор: РТРС

Одговорни за неспровођење десетина одлука Уставног суда БиХ још нису саслушани (ВИДЕО)

Док Уставни суд експресно реагује сутрашњим изјашњавањем о неспровођењу своје одлуке, која се односи на Закон о празницима у Републици Српској, поставља се питање шта је са 23 неспроведене одлуке овог суда и 91 која је само дјелимично проведена.
Неизвршене одлуке Уставног суда БиХ - Фото: РТРС
Неизвршене одлуке Уставног суда БиХФото: РТРС

Ко се оглушио о те одлуке и да ли је неко због тога одговарао у Уставном суду и Тужилаштву БиХ није било могуће сазнати. Ни то што становници Мостара због неспровођења одлуке Уставног суда ни након осам година неће моћи на изборе, изгледа, није важно?

Упоран да сазна судбину свог оца Душана убијеног у Горажду, Радмило Леовац још из 2008. има пресуду Уставног суда БиХ, која обавезује горажданске власти и институције надлежне за тражење несталих. Но, у случају Леовца није интервенисао ОХР и стране дипломате, као што су по истовјетној пресуди у случају Авда Палића од Републике Српске тражили формирање комисије, а на крају Палићеве посмртне остатке пронашли у Високом.

- Уставни суд је донио пресуду и обавезао ниже инстанце, али на крају све је на чекању - каже Леовац.

Попут Леовца и бројни други апеланати из Српске, чланови породица несталих, попут породица несталих сарајевских Срба, добили су позитивне пресуде Уставног суда, али на крају је на томе и остало. По основу неких пресуда, на рачунима стоје и дозначена средства за извршење, а примјер су апелације породица несталих из пет општина Подриња и Мостара.

Да ли је злоупотребљено 618 хиљада КМ упућених на рачун Међународног института за нестале, претече бх. Института, који му није правни насљедник, Милутин Мишић, члан Колегијума Института за нестале БиХ не зна, али указује на још једну неизвршену одлуку Уставног суда БиХ, верификацију централне евиденције несталих.

- Да је било воље и одговорности и та би одлука била извршена, а рок је истекао прије осам година са 30 одсто верификоване евиденције - каже Мишић.

Одговорности и воља изостали су и код спровођења одлуке о конститутивности народа у кантонима Федерације БиХ.

- У четири кантона у Федерацији се не примјењује одлука о конститутивности народа и власти нису примјениле одлуку Уставног суда, нити су за то одговарале - истиче Сташа кошарац, предсједавајући Клуба СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ.

А о броју предмета који се односе на неизвршење одлука Уставног суда БиХ, за које пресуде и ко су одговорни - из БХ Тужилаштва одговор сведен на једну реченицу. Као да јавност не зна да су се гомилале све до посљедње, која се односи на Закон о празницима Републике Српске и мада се разматра тек у петак, тужилаштво се већ побринуло да упути позив на саслушање предсједнику Српске

- Неизвршене одлуке оквирни су податак, тачан податак биће познат идућег мјесеца - каже Звонко Мијан, регистрар Уставног суда БиХ.

Након сједница Уставног суда БиХ најављених за 10. односно 26. октобар, биће занимљиво сагледати ко се и на које одлуке Уставног суда БиХ оглушио. Мијан тврди, подаци ће бити објављени на интернет страници Уставног суда БиХ.