latinica  ћирилица
29/09/2016 |  15:44 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

Четири године затвора Црногорцу који је превозио оружје за Париз

Суд у Минхену осудио је данас на четири године затвора држављанина Црне Горе Влатка Вучелића због превоза оружја и експлозива, који је пронађен код њега неколико дана прије прошлогодишњих терористичких напада у Паризу.
Црногорац Влатко Вучелић који је превозаио оружје за Париз - Фото: Screenshot
Црногорац Влатко Вучелић који је превозаио оружје за ПаризФото: Screenshot

Вучелић /52/ је ухапшен током рутинске полицијске контроле у Баварској 5. новембра, седам дана прије терористичких напада у Паризу у којима је погинуло 130 људи, јавио је АФП, преносе црногорски медији.

Суд је оптуженог, који раније није био кривично кажњаван, прогласио кривим за незаконито посједовање и превоз оружја.

У пресуди се наводи да "није доказано да је намјеравао да допреми оружје у Париз уз пуно знање да се у том граду планира напад".

Полиција је приликом контроле пронашла у његовом "голфу" осам калашњикова, пиштоље, двије ручне гранате и 200 грама ТНТ експлозива.

Вучелић је на почетку суђења у Минхену рекао да је знао да у колима превози оружје, али да није имао појма о томе да се планирају било какви напади.

Према наводима оптужбе, на навигационом уређају у његовим колима полиција је пронашла предвиђену руту пута која је водила до адресе у Паризу, а иста адреса пронађена је у колима записана на папиру, као и телефон контакт особе у Француској.

Суд није успио да утврди ко је наложио допремање оружја и платио оптуженом 2.000 евра за транспорт оружја.

Тужиоци сматрају да је оптужени био у потпуности свјестан планираних напада, иако није пронађена никаква директна веза између њега и терориста из Париза, наводи АФП.

Извор: Срна