latinica  ћирилица
29/09/2016 |  15:33 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Дервента: Обиљежен Дан ослобођења у Одбрамбено-отаџбинском рату (ВИДЕО)

У Дервенти је обиљежен Дан ослобођења територије општине у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Дервента  - Дан ослобођења - Фото: РТРС
Дервента - Дан ослобођењаФото: РТРС

На централном Спомен-обиљежју погинулим борцима служен је парастос и положени су вијенци. У борбама за Српску, са подручја Дервенте, живот је изгубило 608 бораца.

Прије 24 године 29. септембра припадници Војске Републике Српске ослободили су територију општине Дервента.

- Тога дана на подручју цијеле општине Дервента наступио је мир, престали су да постоје логори, људи су почели да живе, почеле су да раде школе, вратио се живот на подручје општине Дервента - каже Чедо Вујичић, предсједник Предсједништва Борачке организације општине Дервента.

У биткама за ослобођење Дервенте и других подручја Републике Српске живот је изгубило 608 бораца из Дервенте, док их је више од двије хиљаде рањено. То је висока цијена коју и данас плаћају породице погинулих, због чега не смију бити заборављени, поручено је поводом обиљежавања овог догађаја.

- Сви људи који су дали оно најтананије, најсветије, а то су њихови животи не смију бити заборављени. У име њих и овог добра које уживамо у Дервенти, ако смо испунили задаћу за коју нас је народ изабрао и Дервенту направили лијепим мјестом за живот, онда смо се на неки начин, условно речено, одужили тим људима - истакао је Милорад Симић, начелник општине.

Обиљежавању Дана ослобођења територије општине присуствовали су представници војске, полиције, институција власти, организација проистеклих из протеклог рата, који су на централном спомен-обиљежју положили вијенце.