latinica  ћирилица
29/09/2016 |  12:54 ⇒ 30/09/2016 | 12:20 | Аутор: РТРС

НСРС: Измјене Закона о празницима 11. октобра или на првом посебном засједању

Колегијум Народне скупштине Републике Српске на сједници 21. септембра 2016. године задужио је Владу Српске да припреми и у скупштинску процедуру упути Приједлог закона о измјени и допуни Закона о празницима Републике Српске, наводи се у саопштењу за јавност.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Влада Републике Српске обавијестила је Народну скупштину да ће измјене Закона о празницима Републике Српске, по хитном поступку, упутити у скупштинску процедуру. Такође, Влада је обавијестила Народну скупштину да обавља интензивне стручне консултације у циљу изналажења најбољих рјешења која ће обезбједити спровођење Одлуке Уставног суда БиХ, а којом је оспорен 9. јануар као Дан Републике.

Влада је истакла да ће затражити допуну дневног реда наредне редовне сједнице Народне скупштине заказане за 11. октобар, или затражити посебну сједницу Народне скупштине.

У поступку примјене Одлуке Уставног суда о 9. јануару као Дану Републике Српске, Народна скупштина је искористила правни лијек и, након вишемјесечног рада правног тима, изнијела нове чињенице пред Уставни суд БиХ.

Поводом најаве сједнице Уставног суда БиХ, који би сутра требало да се изјасни да ли је извршена његова Одлука којом је утврдио да Закон о празницима Републике Српске, односно његов члан 3б није у складу са Уставом БиХ, и изјаве да је у јуну истекао рок дат Народној скупштини да измјени Закон о празницима, желимо да нагласимо да Народна скупштина Републике Српске није могла да дјелује у том правцу све док се Уставни суд БиХ није изјаснио о њеном Захтјеву за преиспитивања раније донесене Одлуке, наводи се у саопштењу.

Народна скупштина Републике Српске у поступку примјене Одлуке Уставног суда БиХ предузела је низ радњи и поступака који су услиједили послије првостепене Одлуке, од упућивања Захтјева за преиспитивање Одлуке, који је радио тим правника, преко провођења Републичког референдума и онога што ће, након званичних резултата референдума услиједити, а то је упућивање у скупштинску процедуру измјена и допуна Закона о празницима Републике Српске.

Све наведене радње и коришћење свих правних средстава дио је поступка примјене Одлуке Уставног суда БиХ, наводи се у саопштењу из републичког Парламента.