latinica  ћирилица
29/09/2016 |  12:38 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Прогонећи војнике једног народа, Поџић угрожава безбједност свих

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић упозорио је да предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Сифет Поџић, порукама да мора бити кажњен сваки припадник Оружаних снага БиХ који је изашао на референдум о Дану Републике Српске, врши прогон војника једног народа, чиме угрожава Оружане снаге и безбједност у БиХ.
Џевад Галијашевић (фото:www.mc.rs) -
Џевад Галијашевић (фото:www.mc.rs)

"Изјава и политичко дјеловање Изетбеговићевог генерала Сифета Поџића, који данас обавља дужност политичког секретара особе без чина у Армији БиХ, Жељка Комшића, само је израз настојања сарајевске чаршије да се БиХ уведе у рат", сматра Галијашевић.

Он је напоменуо да се Поџић није огласио када је терориста Енес Омерагић убио два недужна војника код Сарајева, нити је реаговао када је припадник Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, у тунелу Салаковац, бацио пиротехничко средство под возило начелника штаба Заједничке команде Оружаних снага БиХ генерала Анте Јелеча, иначе Хрвата.

"Поџић је својом изјавом најавио одмазду и прогон војника Оружаних снага БиХ. Да ли то треба да буде почетак новог рата у овој земљи, да почнемо, из Сарајева, прогон војника једног народа", наводи Галијашевић.

Галијашевић је у изјави Срни истакао да то превазилази све врсте притисака на Републику Српску и угрожава безбједност свих грађана у БиХ, доводећи у питање опстанак Оружаних снага.

"Шта би било када би се Срби повукли из тих оружаних снага, које не припадају војној доктрини пакистанских терориста и тајних служби које су обучавале Поџића", запитао је Галијашевић и напоменуо да је Поџић прошао "терористички курс у Пакистану у војном кампу у граду Квета".

Галијашевић је прецизирао да је тај курс прошло укупно 12 лица.

"Тај курс војно-обавјештајне службе похађали су и завршили: капетан Махир Хамзић, надкапетан Сифет Поџић, данас генерал, надкапетан Неџад Ајнаџић, данас генерал, мајори Бајро Фејзић, Хајрудин Бејтић, Бего Дурић, Шефик Дркенда, Зијад Козић, Асим Шувалић, данас генерал, мајори Сенад Хаџић и Изет Спахић, те пуковник Фахрудин Агић", тврди Галијашевић.

Он напомиње да су сви они напредовали и већина су генерали јер су прошли курс на истом мјесту на коме је обучаван Халид Шеик Мухамед, главни организатор напада на САД 11. септембра 2001. године, кога су америчке тајне службе ухапсиле у Пакистану у марту 2003. и који се од 2006. године налази у бази Гвантанамо гдје му се пред војном комисијом, далеко од јавности, суди за организовање овог терористичког напада.

"Оне Американце, који толеришу галаму и пријетње људи који су пролазили обуке у Пакистану, треба да буде стид због њиховог односа према жртвама 11. септембра", истиче Галијашевић и пита шта ће у овом случају урадити и "високи и специјални представници у БиХ".