latinica  ћирилица
29/09/2016 |  12:00 ⇒ 30/09/2016 | 12:21 | Аутор: РТРС

Додик: Дан Републике биће обиљежаван 9. јануара (ФОТО/ВИДЕО)

Савез независних социјалдемократа одлучан је да се Дан Републике Српске и даље обиљежава 9. јануара, у складу са резултатима референдума и поштујући вољу народа, закључило је Предсједништво ове странке на данашњој сједници у Бањалуци.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Предсједник СНСД-а Милорад Додик оцијенио је веома важним што је референдум о Дану Републике протекао у мирној и демократској атмосфери, те истакао да ће Република Српска наставити да обиљежава као празник дан свог настанка, 9. јануар.

"Захвални смо свима који су изашли на референдум, који је легитимно и законски спроведен. Политизација референдума видљива је кроз утицај /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића на одлуку Уставног суда БиХ, потом и Тужилаштва БиХ", рекао је Додик.

Он је додао да СНСД сматра да је референдум показао суверену вољу грађана Републике Српске, те да ће се радити на афирмацији референдума као начина одлучивања о свим важним питањима.

Додик је навео да ће бити рађено на побољшању техничког дијела спровођења референдума, у смислу да буду припремљени спискови, односно да се не траже од Централне изборне комисије БиХ, као и да се омогући електронско изјашњавање.

Да би биле избјегнуте спекулације, он је рекао да ће убудуће на референдум моћи изаћи грађани који у Српској живе шест мјесеци прије одржавања референдума.

СНСД- сједница у Бањалуци (ФОТО:РТРС)

Коментаришући изјаву предсједника Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Сифета Поџића да треба казнити припаднике Оружаних снага БиХ који су се изјаснили на референдуму о Дану Републике Српске, Додик је рекао да он није тај који кажњава и да би требало разумјети ко шта ради, јер грађанин Српске који дође на гласање на позив Народне скупштине се понаша легитимно.

"Нема државе која се може насиљем ове врсте направити. Историја је пуна примјера погрешних одлука судова", оцијенио је Додик и поновио да је референдум први корак у спровођењу одлуке Уставног суда БиХ.

Он је новинарима послије сједнице Предсједништва СНСД-а рекао да ће у наредном периоду СНСД поднијети апелацију Уставном суду за оцјену уставности 1. марта као "дана независности БиХ".

"Вјерујем да ће бити укинут 1. март", истакао је Додик, који је и предсједник Републике Српске.

Он је рекао да никада није оспоравао постојање Уставног суда БиХ, али јесте начин његовог рада с обзиром на то да никада није донесен закон о том суду.

Додик је подсјетио да је упућена и иницијатива да се федерални закони ставе ван снаге, јер никада није конституисан Парламент ФБиХ, с обзиром на чињеницу да у Дому народа овог парламента никада није било 17 Срба.

"Устав ФБиХ и закон о парламенту дефинишу да је конституисан орган када се обезбиједи комплетна попуна, што никада није урађено", објаснио је Додик.

Додик: Дан Републике биће обиљежаван 9. јануара  (ФОТО: РТРС)

Он је поновио да ће се одазвати позиву Тужилаштва БиХ за саслушање због одржавања референдума о Дану Републике, али само у правосудним институцијама у Републици Српској или посредством видео линка.

"Спреман сам да одем у Источно Сарајево у Тужилаштво Републике Српске. Нека дође тужилац Тужилаштва БиХ и даћу му изјаву. Сматрам да Суд и Тужилаштво БиХ нису уставни и легитимни и једног дана ће бити срушени, али као предсједник Републике нећу да доводим Републику Српску у питање и да се прави харанга о томе", истакао је Додик.

Предсједник СНСД-а уочи данашње сједнице новинарима је показао пријаву коју су чланови руководства ове странке требали да потпишу и пошаљу Тужилаштву БиХ. У њој се наводи да су "као саучесници и сарадници Милорада Додика учествовали у организацији провођењу референдума о Дану Републике Српске". 

СНСД- пријава Тужилаштву због референдума

Он је додао да је на сједници Предсједништва СНСД-а подржан и споразум о механизму координације, који је знатно бољи у односу на онај који је у јануару прихватио Савез за промјене, на начин да ће на сједницама на којима се одлучује о европским питањима кворум и већину одлучивања чинити овлашћени представник Владе Републике Српске.

"Нико из Републике Српске неће моћи бити сматран да представља Републику, већ ће морати бити написано у документу да он представља Владу. Тај документ потписаће и овјерити предсједник Владе Српске", нагласио је Додик.

Говорећи о клириншком дугу, Додик је рекао да је о томе разговарао са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином и да му је речено да се чека само још један потпис из Савјета министара БиХ.

"Речено је да ће бити и деблокиран увоз роба из БиХ, а тиме и из Републике Српске", нагласио је Додик и изразио увјерење да нико у БиХ нема разлога да блокира средства од клириншког дуга.

Извор: СРНА/РТРС