latinica  ћирилица
29/09/2016 |  10:16 ⇒ 30/09/2016 | 12:18 | Аутор: РТРС

Правда за Слободана; Због монструозног убиства ухапшена Елфета Весели (ВИДЕО)

На захтјев Тужилаштва БиХ, власти Швајцарске ухапсиле су Елфету Весели, осумњичену за убиство дјечака српске националности 1992. године у околини Зворника, саопштено је данас из Тужилаштва.
Слободан Стојановић - Фото: РТРС
Слободан СтојановићФото: РТРС

Елфета Весели, која је за вријеме рата била припадница тзв. Армије БиХ, осумњичена је да је заједно са другим војницима у љето 1992. године у близини мјеста Каменица, код Зворника, на изузетно свиреп начин, хладним оружјем, усмртила Слободана Стојановића, дванаестогодишњег дјечака српске националности.

Тужилаштво БиХ спровело је опсежну истрагу током које је прикупило доказе којима сумњичи Елфету Весели и дошло до сазнања да се осумњичена дуже времена налази на подручју Швајцарске, те су покренуте активности за њено лоцирање, хапшење и изручење правосуђу БиХ.

Тужилаштво је обавијештено да се осумњичена у Швајцарској успротивила добровољном изручењу по скраћеној процедури у БиХ, па ће се у наредном периоду приступити активностима за њено изручење и депортацију у БиХ, гдје ће јој бити суђено.

Из Тужилаштва БиХ изражавају велику захвалност властима Швајцарске на разумијевању и помоћи у овом предмету и борби против некажњивости ратних злочина.

Слободан се вратио по свог пса и пао у руке убицама

О овом свирепом убиству и настојањима правосуђа да се починиоци приведу правди, медији пишу већ годинама. Тада једанаестогодишњи Слободан је, иако су га родитељи одвраћали, измакао њиховој пажњи и вратио се по пса у родну кућу у Доњу Каменицу, код Зворника, одакле су дан раније побјегли стархујући од муслиманске војске. Пао је директно у руке припадницима тзв. Армије БиХ и комшинице Елфете Весели. Она је познавала породицу Стојановић. Имала је тог дана пуне 32 године, али и морбидну потребу да ритуалним иживљавањем над немоћним српским дјететом утоли мржњу, доказујући се пред осталим муслиманским војницима.

Зверски га је мучила пред свима! Свукла је са њега одећу и обућу, и узела нож.

Када су годину дана касније из земље извадили Слободаново тијело, призор је био ужасан. Стомак му је био расјечен у облику квадрата, видјели су се остаци унутрашњих органа и расјекотине по глави. Ноге су му биле поломљене, а из вилице избијено шест зуба. Елфета је дјечаков живот пресјекла пуцајући му из непосредне близине у сљепоочницу, метак је прошао лијеву чеону кост и изашао кроз десну.

Патолог Станковић спреман да свједочи у поступку против Елфете

Београдски патолог Зоран Станковић, који је радио обдукцију 12-годишњег српског дјечака Слободана Стојановића, за чије је убиство 1992. године осумњичена Елфета Весели, рекао је Срни да је спреман да се појави пред било којим судом да би образложио свој обдукциони налаз и мишљење.

Станковић каже да га још нико није контактирао поводом овог случаја, али да то очекује, те напомиње да његов налаз и мишљење нису поткријепљени само текстом већ да је и сва фото-документација достављена надлежном тужилаштву и свима којима је било потребно, до Хашког трибунала.

Напомињући да је већ дошло до процесуирања тог случаја и да се спроводе истражне радње, Станковић је рекао да, према закону, више нема право да коментарише свој налаз, с обзиром на то да је он сада предмет суђења и да је то законска обавеза и ограничење.

"Тако да не могу да кажем ништа, као што нисам могао да кажем ништа ни након суђења Насеру Орићу", рекао је Станковић и додао да очекује да ће и у овом случају бити изведен пред суд и да ће бранити тај свој налаз и мишљење.

Станковић је само подсјетио да је дјечак нађен у некој масовној гробници, са четири до пет особа.

"Ми смо увече дошли из Београда да извршимо обдукцију посмртних остатака. Тек након тога сам видео да се ради о дечаку, да то није одрасло тело", рекао је Станковић.

Он је рекао да се већ тада знало да је починилац Елфета Весели и додао да неко други треба да одговори на питање зашто Елфета Весели није до сада ухапшена.

Станковић је напоменуо да је о том случају све познато и описано и у неким књигама, као што је књига "Злочин чека казну".

На захтјев Тужилаштва БиХ, у Швајцарској је ухапшена Елфета Весели, осумњичена да је 1992. године у мјесту Доња Каменица, код Зворника на изузетно свиреп начин, хладним оружјем, убила српског дјечака Слободана Стојановића.

Министарство правде БиХ упутило молбу за изручење Елфете Весели

Министарство правде БиХ упутило је молбу за изручење Елфете Весели, потврдила је Срни портпарол Министарства правде БиХ Марина Бакић.

"Министарство правде БиХ је молбу за изручење упутило раније, одмах након што смо обавијештени да је ова особа лоцирана. У међувремену, добили смо обавјештење о хапшењу. Такође смо обавијештени и да је у току разматрање наше молбе за изручење, те је на правосудним органима Швајцарске да ли ће и у ком року екстрадиција бити проведена", појаснила је она.

Извор: СРНА/Агенције