latinica  ћирилица
29/09/2016 |  10:00 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Јод, есенцијалан за наше добро здравље

Јод је хемијски елемент неопходан за развој и функционисање нашег организма. Јод чини саставни дио хормона штитасте жлијезде кроз које остварује своје улоге.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Јод је хемијски елемент неопходан за развој и функционисање нашег организма. Јод чини саставни дио хормона штитасте жлијезде кроз које остварује своје улоге.

Овај хемијски елемент одређује количину стварања хормона штитне жлијезде који контролишу промет и искоришћавање хранљивих материја у тијелу - метаболизам.

Метаболизам обухвата рад органа и процесе у организму, укључујући апсорпцију хране, циклус спавања, претварање калорија из хране у животну енергију. Јод се уграђује у хормоне штитне жлијезде - тироксин и три-јод тиронин и утиче на рад срца, крвни притисак, тјелесну тежину и температуру тијела. Од свих бројних функција у организму најзначнија улога јода је у развоју мозга.

Према подацима Свјетске здравствене организације недостатак јода је најчешћи појединачни узрок душевне заосталости у свијету.

Јод је врло ефикасан у превенцији и лијечењу фиброцистичне болести дојки коју карактерише формирање болних квржица, као и за лијечење полицистичних јајника. Једно од важних својства јода је његово антиканцерогено дјеловање. Према најновијим истраживањима јод изазива апоптозу или програмирано одумирање ћелија рака.

Минималне дневне потребе јода код одраслог човека износе 150 микрограма, а у трудноћи и дојењу те потребе се крећу и до 300 микрограма дневно.

У Јапану и у Скандинавији дневни унос јода је највећи и често износи неколико грама (дакле 1000 пута већи од званичних препорука). Истовремено у овим земљама је најрјеђа појава малигнитета штитасте жлијезде, дојке и полних органа. Ово су уједно и земље са највишим стандардом живота.

Јод такође отклања штетне материје из организма: флуориди, олово, жива, биолошких токсина.

Јода највише има у храни морског поријекла (бијелој риби, алгама, шкољкама...), мање у млијечним производима или природни извор јода могу да буду и воде богате овим хемијским елементом.

Извор: Новости