latinica  ћирилица
29/09/2016 |  08:54 ⇒ 16:17 | Аутор: Агенције

Београд: Међународни сајам књига од 23. до 30. октобра

Међународни сајам књига биће одржан од 23. до 30. октобра у Београду, а почасни гост 61. Сајма ће бити Иран.
Београд: Сајам књиге - Фото: СРНА
Београд: Сајам књигеФото: СРНА

Сајам ће отворити министар културе и исламске упуте Ирана Али Јанати, најављено је данас на конференцији за новинаре.

Предсједник Одбора сајма књига Зоран Аврамовић рекао је да ће на овогодишњем сајму бити око 1.000 издавача, а да очекује око 150.000 посјетилаца.

"То није само културни, већ и друштвени догађај. Мјесто сусрета људи различитих занимања и образовни догађај. Наша очекивања су увек оптимистична", рекао је Аврамовић.

Амбасадор Ирана у Србији Мајид Фахмир Поур рекао је да ће Сајам бити веома важан за остваривање културне сарадње двије земље, нарочито због тога што ће бити потписан трогодишњи протокол о узајамној сарадњи и што ће се ирански министар културе састати са људима из скоро свих институција културе у Србији.

"Постоји велика сличност између наше двије културе, што ће нам у великој мјери помоћи да развијемо културну сарадњу. Већа културна сарадња је важна карика у напредовању сарадње у другим областима", рекао је Поур.

Током сајма ће бити представљено шест књига које су са персијског преведене на српски, за вријеме сајма у Југословенској кинотеци ће бити приказано седам иранских филмова, биће потписани споразуми о превођењу 20 књига са персијског на српски и обратно и биће потписан протокол о оснивању Удружења књижевника Србије и Ирана.

Гости Сајма биће писци Захар Прилепин, Ерленд Лу, Вил Фирт, Свејн Мененсланд, Ведрана Рудан, Александар Мекол Смит, Пан Бујукас, Александра Потер, Миленко Стојичић, Румјан Еберт, Антон Холцер и Маркет Хајклова.

У оквиру сајма биће одржане и изложбе "Шекспир и Сервантес - 400 година од смрти", изложба о Петру Кочићу, "Јасеновац, анатомија заборава", "Негујмо српски језик", изложбе првих и раритетних издања књига Јаше Томића, Милана Ракића, Милорада Митровића и Петра Кочића и трибине о европској књижевности, српској књижевности у домаћем филму, новим српским песникињама и превођењу југословенске књижевности.

Школски дан на 61. сајму биће четвртак 27. октобар.

Појединачне улазнице коштаће 250, а групне 150 динара.