latinica  ћирилица
27/09/2016 |  08:54 | Аутор: Агенције

Гдје се крије највеће легло бактерија у нашим домовима

Прва асоцијација на купатило већини људи је хигијена и чистоћа – уз много енергије утрошене да оно заиста буде ваша оаза у кући. Када су ве-це шоља и када орибане, плочице изгланцане а са славина скинут каменац, ипак није све сређено.
Бактерије - Фото: илустрација
БактеријеФото: илустрација

Завјеса на кади или туш-кабини, најчешће влажна од воде, заправо је омиљено станиште бактерија, буђи, каменца, микроорганизама и гљивица.

Буђ и бактерије размножавају се геометријском прогресијом на пластичној површини, а према једном истраживању на свака два квадратна центиметра живи милион микроба, од којих је 80 одсто опасно и може створити аеросол који се диже у ваздух, па потом лако доспијева и у плућа.

Приликом туширања на завјесу пада прљавштина, а микроби и други микроорганизми са завјесе долазе на наше тијело. Парадоксално, микроорганизми нас нападају док са себе уклањамо прљавштину.

Зато треба дјеловати превентивно – чешће мијењати завјесе, једном недјељно их прати у машини за прање веша, или их прати раствором варикине у врућој води. Након туширања би требало потпуно раширити завјесу како би се што прије осушила и да би на њој остало мање капљица, погодних за нове колоније бактерија.

Бројна истраживања откривају да пе-ве-це завјесе емитују отровне хемикалије опасне и по човјека и по животну средину. Ако сте у могућности, замијените их полиестером, природним материјалима или на туш уградите стаклена врата.