latinica  ћирилица
26/09/2016 |  16:48 ⇒ 16:57 | Аутор: Б92

Невјероватно поријекло данашњег стандарда љепоте

Вјеровали или не, данашње стандарде лљпоте обликовала је епидемија туберкулозе која је владала Европом и Америком средином 19. вијека.
Женска љепота 19. вијека (Фото: wikimediа) -
Женска љепота 19. вијека (Фото: wikimediа)

Жртве туберкулозе обично су губиле на тежини и постајале блиједе и исцрпљене, због чега је болест у то вријеме на овим просторима била називана сушицом.

Ма како то данас дјеловало, људима тог доба допадали су се ефекти које је болест имала на тело и видјели су мршавост (изазвану недостатком апетита) и блиједу кожу (због неухрањености) као нове стандарде женске привлачности.

Они који су се бавили модом и љепотом почели су да симулирају и истичу ове ефекте болести.

Жене средње и више класе покушавале су да опонашају изглед какав су имали обољели од сушице, користећи шминку да посвијетле кожу, а усне и јагодице учине руменијим.

Два вијека касније, руменило и руж сматрају се свакодневном естетиком, а жене које се не шминкају, јавност назива “храбрим“. Што су манекенке мршавије, то боље зарађују, као и глумице и све жене које се баве неким јавним послом.

Занимљиво је да се данас враћа и мода за мушкарце из 19. вијека у вид дугачких брада и бркова и необичних фризура с раздјељком. Ипак, разлика између ондашњих и савремених мушкараца је у томе што се они из 19. вијека нису бријали зато што су бријачи у то доба били скупи, као и услуге берберина.

Брада је на неко вријеме изашла из моде током 20. веијка јер се сумњало да је погодно тло за развој бактерија, али развојем антибиотика и модерних сапуна, поново се вратила на велика врата.