latinica  ћирилица
25/09/2016 |  11:48 ⇒ 11:59 | Аутор: РТС

Кина: Највећи радиотелескоп на свијету почео да ради

Радиотелескоп пречника 500 метара и површине око 30 фудбалских терена од данас ће кинеским стручњацима прибављати податке из свемира.
Кина, највећи радиотелескоп на свету почео да ради! (фото:epa/STR) -
Кина, највећи радиотелескоп на свету почео да ради! (фото:epa/STR)

Један од главних задатака гигантског уређаја биће трагање за доказима постојања интелигентног живота ван наше планете.

Пројекат највећег радиотелескопа, заједно са недавним лансирањем друге кинеске свемирске станице, показује колико расту амбиције Кине у истраживању свемира и стицању престижа на међународном научном плану, наводи агенција АП.

Званична кинеска новинска агенција Синхуа јавила је да је стотине астронома и заљубљеника у свемирска истраживања присуствовало пуштању у рад радиотелескопа који научна заједница назива скраћеницом ФАСТ - радио телескоп сферичног пречника од петсто метара (Five hundred metre Apertre Spherical Radio Telescope). 

Истражитељи су навели да ће ФАСТ трагати за гравитационим таласима, биљежити радио емисије са звезда и из галаксија и ослушкивати знаке интелигентног ванземаљског живота.

Телескоп пречника 500 метара налази се у руралној зони јужне провинције Гуиџу између три планине који му обезбјеђују природни ослонац. Његова изградња трајала је пет година и коштала је 180 милиона долара. Са врха листе највећих телескопа ФАСТ је скину телескоп „Аресибо“ у Порторику, пречника 300 метара.

Изградња конструкције од 4.450 панела, назване Тијањан, или Око неба, почела је 2011. године и завршена је у јулу. Завршена је и изградња туристичких приступа, као што је тераса за посматрање на оближњој планини.

Кина издваја милијарде долара за свемирска истраживања и освајање свемира које сматра симболом нове снаге земље.