latinica  ћирилица
22/09/2016 |  11:41 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Нови објекти комплекса "Др Мирослав Зотовић" до краја године (ВИДЕО)

Нови смјештајни објекти дијагностичко-терапијског комплекса "Др Мирослав Зотовић" у Слатини биће завршени у року, до краја године, истакли су данас након обиласка градилишта министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и директор Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Доктор Мирослав Зотовић", Горан Талић. Они су посјетили и заштићено подручје Парк-шуму "Слатина".
Бања Слатина - радови - Фото: РТРС
Бања Слатина - радовиФото: РТРС

Изградња шест нових објеката, од којих су четири смјештајна, један терапијски и један објекат намијењен за исхрану пацијената, повећаће смјештајне капацитете у Слатини за 244 нова кревета, чиме ће бити смањене листе чекања и омогућено лијечење већег броја пацијената из свих крајева Српске, истакао је директор Завода Горан Талић. Он је додао да ће бити отворена и нова радна мјеста.

Бања Слатина (Фото РТРС)

Ресорни министар Сребренка Голић истакла је да је Влада Српске на захтјев Завода "Др Мирослав Зотовић", шумски комплекс у непосредној близини Бање Слатина прогласила заштићеним подучјем са одрживим коришћењем природних ресурса под називом Парк-шума "Слатина".

"Наш је циљ да ова парк-шума служи искључиво у туристичко-рекреактивне сврхе, да буде нека врста продужене руке рехабилитацији коју користе грађани у Заводу, као и да се заштити од сваке врсте сјече, осим санитарне, те од одлагања отпада", рекла је Голићева новинарима.



Осим значаја за пацијенте и љубитеље природе, заштићено подручје Парк- шума "Слатина" биће од користи и студентима Шумарског факултета, рекао је декан Зоран Говедар.

"Ова парк-шума има климатолошку улогу у оквиру хортикултурног терапијског центра који би овдје требало да буде изграђен, а у чему би Шумарски факултет у Бањалуци имао приоритетну улогу. Студенти других факултета имали би прилику да се упознају са парк-шумом и њеним ресурсима", истакао је Говедар.

Он је додао да ће студенти имати прилику да се упознају са ресурсима овог шумског комплекса и да кроз пројекат обогаћивања новим ресурсима повећају капацитете Парк- шуме "Слатина".