latinica  ћирилица
21/09/2016 |  20:28 | Аутор: Агенције

Уређаји за бројање корака нису ефикасни за губљење тежине

Уређаји за мерење броја корака чини се да не повећавају шансе за губитак тежине, показује истраживање које преноси Би-Би-Си.
Вага - Фото: илустрација
ВагаФото: илустрација

У двогодишњем истраживању чији су резултати објављени у часопису "Journal of the American Medical Association" готово 500 гојазних добровољаца држало је дијету и вежбало, а половина је имала уређаје који прате дневну телесну активност, односно броје пређене кораке.

Та је група до краја истраживања изгубила мање на тежини од друге групе.

Аутори истраживања кажу да то не значи да људи треба да одбаце такве уређаје, али не треба ни да се превише поуздају у њих као у средство за мршављење.

Упркос популарности таквих уређаја, мало је истраживања процјењивало њихов учинак. Истраживање које је спровео Универзитет у Питсбургу открило је да су добровољци који су носили такве уређаје изгубили просјечно око 3,6 килограма док је група која га није носила губила просјечно 5,9 кг.

Водитељ истраживања др Џон Јакичиц каже: "Људи имају тенденцију коришћења таквих уређаја неко вријеме, а потом одустану. И ми смо то видјели у истраживању. Можда су се људи, који су користили уређаје, концентрисали на постављене циљеве у погледу тјелесних активности, а заборавили су да слиједе савјете за исхрану".

"Можда помислите - толико сам активан да могу сада да поједем колач", додао је.