latinica  ћирилица
15/09/2016 |  16:22 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

У Српској све више добровољних давалаца крви (ВИДЕО)

У Републици Српској из године у годину све је више добровољних давалаца крви.
Крв - Фото: РТРС
КрвФото: РТРС

Посебно је важно да се пружи већа подршка раду њихових удружења али и да се побољша њихов материјални статус, поручено је данас на састанку министра здравља, Драгана Богданића и вишеструких давалаца.

Перо Вејиновић до сада је крв даровао 124 пута. Сматра да даваоци крви заслужују бољи положај у друштву.

- Требало би да се нама који смо више од 100 пута дали крв, а који нисмо запослени, обезбиједи неки вид социјалног осигурања - каже Вејиновић.

Мушкарци годишње могу дати крв свака три мјесеца, а жене свака четири мјесеца. Тренутно стање залиха крви у болницама широм Српске је задовољавајуће.

Директор Завода за трансфузијску медицину Српске Гордана Гузијан је навела је да се у августу радило са смањеним залихама крви, што се поправило у овом мјесецу када су организоване ванредне акције доборовољног давања.

- Тренутно су залихе у свим службама задовољавајуће. Укључиле су се разне организације, активи а крећу и средње школе. Дакле, ситуација ће бити знатно боља - рекла је Гузијанова.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да треба радити на томе да се додатно побољша статус вишеструких добровољних давалаца крви.

Вишеструки даваоци су здраве особе које доживе дубоку старост. Често с негодовањем прихватају чињеницу да у 65. години морају прекинути давање крви.