latinica  ћирилица
14/09/2016 |  14:17 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Недјеља борбе против туберкулозе

Друштво Црвеног крста БиХ, ентитетске и организација Црвеног крста Брчко дистрикта од данас до 21. септембра низом активности обиљежиће Недјељу борбе против туберкулозе, које ће се ове године одвијати под мотом "Уједињени зауставимо туберкулозу".
Туберкулоза (Фото:BigStock) -
Туберкулоза (Фото:BigStock)

На конференцији за новинаре одржаној на Палама поводом почетка Недјеље борбе против туберкулозе Жаклина Нинковић из Друштва црвеног крста БиХ подсјетила је да је ријеч о једној од најраспрострањенијих и најзаразнијих болести.

"У посљедњих 10 година број обољелих од туберкулозе у БиХ је смањен за 50 одсто и циљ нам је да се тренд опадања броја обољелих задржи", рекла је Нинковићева.

Према њеним ријечима, током Недјеље борбе против туберкулозе биће спроведене бројне здравствене, социјално-хуманитарне, хигијенско-епидемиолошке, информативно-едукативне и пропагандне активности широм БиХ.

"У периоду трајања Недјеље борбе против туберкулозе у поштанском саобраћају Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта у продаји ће бити 142.810 доплатних поштанских маркица и 218.200 маркица за грађанство, а сав приход од продатих маркица намијењен је за помоћ обољелима од туберкулозе и њиховим породицама, укључујући посјете болесницима", рекла је Нинковићева.

Стручни сарадник за здравство у Црвеном крсту Републике Српске Љиљана Глуховић навела је податке Института за јавно здравство Српске, према којима је у Српској у 2013. години било 440 обољелих од ове болести, у 2014. години 382, у 2015. години 353, а у првих шест мјесеци ове године 152, што говори о паду броја обољелих.

Она је истакла да ће дио активности Недјеље борбе против туберкулозе бити усмјерене на преглед становништва, са акцентом на удаљена рурална подручја гдје је здравствена заштита слабије доступна.

"Предвиђено је да дио наставе у школама у Републици Српској данас буде посвећен разговору о борби против туберкулозе, како би ђаци стекли основна знања о овој болести", додала је Глуховићева и позвала становништво Српске да куповином пригодне маркице подржи активности Црвеног крста у борби против туберкулозе.

Сенадин Кумро из Црвеног крижа ФБиХ навео је да су уз доплатне поштанске маркице и маркице за грађанство у Федерацији штампане и доплатне маркице за Јавно предузеће "Жељезнице ФБиХ" у апоенима 0,50 КМ.

Ентитетске и организација Црвеног крста Брчко дистрикта у сарадњи са општинским структурама и здравственим радницима организоваће акције добровољног давања крви, те акције у вези са очувањем и чишћењем околине, обилазак обољелих, као и подјелу пригодног информативног материјала те информативне кампање.

Доплатна поштанска маркица кошта 0,20 КМ, а маркице за грађанство 0,50 КМ.

Конференција за новинаре одржана је у сједишту Црвеног крста Републике Српске.