latinica  ћирилица
14/09/2016 |  08:40 | Аутор: vecernjenovosti

Ујутру вода с лимуном, чаша вина увече

Да хроно исхрана с разлогом добија све више поклоника показује ново британско истраживање које потврђује, да није важно само шта једемо, већ и када.
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock) -
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock)

Нередовни оброци доприносе гојазности и повећаном крвном притиску, па аутори истраживања препоручују да савјети о времену конзумирања одређених намирница треба да буду укључени у националне водиче за исхрану.

Да тако, дан треба почети чашом воде у коју, за детоксикацију, можете додати неколико капи лимуна. У осам доручкујте овсену кашу са млеком или јогуртом, богату влакнима која ће вас заситити на неколико сати.

Јутро је најбоље вријеме за угљене хидрате јер кад се уносе касније у току дана, већа је вероватноћа да ће бити претворени у масти.

Сат након доручка попијте кафу, никако не на празан стомак јер изазива нервозу. У десет сати треба јести бундевине семенке, у 11 часова целер, а у 12 ручак заснован на протеинима, на пример, лосос и салату.

Воће не треба јести одмах након ручка, па се у 14 часова почастите боровницама, у 15 сати бананом, сат касније смутијем од цвекле и ђумбира.

Прави избор за крај радног времена је сушено воће, поготово ако након посла идете у теретану. У 18 часова можете попити чашу пива, у 19 шпаргле, а у 20 часова ћуретину са пасуљем. Пред спавање можете попити чашу вина, а у 23 часа трешње јер садрже мелатонин, хормон који побољшава сан.

Аутори истраживања упозоравају да је ријеч о оквирној сатници која показује када је најбоље јести одређену групу намирница, што, наравно, не значи да ћете конзумирати све наведено.