latinica  ћирилица
13/09/2016 |  11:16 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Расте број рода, али не и беба

Роде су дошле и овог љета на Хан Крам код Хан Пијеска, за који неки његови мјештани кажу да је "родно мјесто снијега", гдје слијећу на кровове објеката и хране се око мочвара.
Роде на Романији - Фото: СРНА
Роде на РоманијиФото: СРНА

Роде се често виде како мирно "шетају" по ливадама и мочварама на Хан Краму поред магистралног пута Соколац-Хан Пијесак.

Многи заустављају возила и фотографишу их, а оне се не плаше и "позирају" јер су изгледа, већ навикле на камере и блицеве.

У овом безводном крашком мјесту између Романије и Деветака, на надморској висини изнад хиљаду метара, необично је да се роде дуже задржавају.

Ипак чобани причају да већ више година пар рода "љетује" у Лубурић пољу код соколачког села Видрићи и Хан Краму код Хан Пијеска, гдје је земљиште баровито и гдје лако налазе храну.

Ове године се појавио још један пар рода које уживају на "љетном распусту" у свјежини чистог планинског ваздуха Романије.

Повећава се број рода на Романији, али не и беба у овом крају, па неки у шали, али и са искреном жељом, кажу да се надају да ће оне "наслутити" и помоћи да дође и до повећања наталитета на овом подручју, гдје су многа села остала без становника или у њима живи још понека стара особа.