latinica  ћирилица
12/09/2016 |  11:36 | Аутор: СРНА

Тајланђанка рекордер са 141.078 година робије

Шамоа Типуасо са Тајланда рекордер је по висини затворске казне - она је својевремено добила робију у трајању од 141.078 година.

Као супруга тајландског официра авијације била је укључена у пирамидалну шему преваре 16.231 особе у износу од 2,5 милиона евра.

С обзиром на то да су неке њене жртве били и чланови тајландске краљевске куће, јасно је да драконску казну није могла избјећи.

Ипак, ускоро је тајландским законом одређено да, без обзира на висину пресуде, максимално вријеме које појединац може провести иза решетака за превару износи 20 година.

Други на листи најригорознијих пресуда је Отман ал Гнаоји из Шпаније, који је осуђен на 42.924 године затвора.

Он је осуђен као масовни убица у бомбашком нападу на воз у Мадриду 2004. године. Његов "сарадник" Џамал Зугам добио је 42.922 године.

Међутим, шпански закони лимитирају период који се може провести иза решетака, па ће на крају оба провести у затвору до 40 година.

У самом врху списка оних који су добили најдуже робије јесте и Чарлс Скот Робинсон из САД, осуђен за силовање дјеце. Он је добио 30.000 година затвора.

Порота је препоручила 5.000 година затвора за сваку од шест оптужби против њега.

Онда је окружни судија Дан Овенс одлучио да му је "доста оних који одслуже само дио времена", па је, да би био сигуран да Робинсон неће бити ослобођен прије истека иједне од 5.000-годишњих казни, пресудио да буду служене узастопно, а не истовремено.

Кандидат за најкатастрофалнију жалбу у историји судства је силоватељ Дарон Беналфорд Андерсон, наводи "Индипендент".

Након што је проглашен кривим за пљачку, отмицу и силовање старије жене 1993. године, Андерсон је уложио жалбу, надајући се да ће му бити смањена казна од 2.200 година затвора.

Изборио се за поновљено суђење, али је пресуда била још гора по њега - добио је 9.050 година затвора.

Према том основу, он је ушао у Гинисову књигу рекорда за "највећу затворску казну као резултат жалбе".