latinica  ћирилица
12/09/2016 |  10:50 ⇒ 11:12 | Аутор: Агенције

Ево зашто смо зависни од грицкалица

Истраживање на Универзитету Декин у Аустралији показало је на који начин количина соли у намирницама утиче на гојазност и ствара зависност.
Грицкалице - Фото: Novosti.rs
ГрицкалицеФото: Novosti.rs

Конзумирање већих количина слане хране може да буде повезано са гојазношћу, независно од тога колико храна садржи калорија.

Поједина истраживања показала су да је жеља за већом количином соли у храни повезана са преједањем и претјераном гојазношћу.

У новој студији, истраживачи су се фокусирали на дејство соли у намирницама, а у експерименту је учествовало 48 здравих особа.

У првом дијелу експеримента мјерили су њихову осјетљивост на масноћу у храни, а у другом повезаност соли и количине хране коју су појели.

Испитаници су једном недељно, ручали четири оброка. Оброци су изгледали прилично исто - макарони са парадајз сосом, али су истраживачи манипулисали количином соли и масноће у различитим порцијама.

Свака порција имала је различите количине односа слано/масно, а поред тога колико је који испитаник појео, мјерене су и реакције испитаника на укус, затим ниво глади и ситости.

Додавање соли повећало је ниво задовољства храном код испитаника, али и утицало на количину хране коју су појели.

Наиме, људи су за 11 одсто више јели сланију храну, која има већи број калорија и без обзира на количину масноће.

Најувјерљивији резултати студије потичу од чињенице да су људи који не једу масно успјели да се контролишу када је храна била помало слана.

- Али када смо додали со у порцију, одједном је нестало контроле. Људи који су осјетљиви на масноћу, што их обично спречава да је конзумирају, појели су исту количину слане, масне хране као и они који нису осјетљиви - каже покретач студије Расел Кист.

Резултати указују на то да људи толико уживају у сланом укусу, да им у том тренутку отупе сигнали ситости у организму.

- Ова студија не показује да масна храна не утиче на гојазност, већ да већа жеља за сланим значи и већу жељу за храном, без обзира колико је масна или колико калорија садржи. Сјетите се тога сљедећи пут када се будете питали зашто не можете да престанете да грицкате, нпр. чипс - закључује Кист.