latinica  ћирилица
07/09/2016 |  19:16 ⇒ 22:39 | Аутор: РТРС

Јапански кардиолог преноси знање колегама у УКЦ Српске (ВИДЕО)

Бањалучким кардиолозима своје знање и искуство наредна три дана пренијеће један од водећих свјетских стручњака јапански кардиолог Сунао Накамура.
Јапански кардиолог преноси знање колегама у УКЦ Српске - Фото: РТРС
Јапански кардиолог преноси знање колегама у УКЦ СрпскеФото: РТРС

Професор Накамура је водећи јапански стручњак за најкомплексније кардиолошке интервенције. У Србији је урадио осам интервенција код болесника са хроничним зачепљењем артерија, које најбољи кардиолози у Србији нису могли да ураде. Сада ће своје знање да преноси на љекаре из Републике Српске.

- Овдје сам дошао због пријатељских односа са доктором Лазаревићем који је боравио у Јапану. Жеља ми је да појачамо односе између Републике Српске и Јапана у медицини и надам се да ћемо и убудуће добро сарађивати - истакао је професор Накамура.

Бањалучки кардиолог Александар Лазаревић боравио је три мјесеца у Јапану гдје је, каже, стекао непроцјењиво искуство.

- Однос према пацијенту је савршен, без личних интереса, само у корист пацијента. Користе врхунску опрему, имају знање и владају добри међуљудски односи какве до сада нигдје нисмо видјели - ипресије су бањалучког кардиолога.

Јапански стручњак донио је и неопходан медицински материјал за потребе пацијената у Српској.

Министар здравља Драган Богданић појаснио је да су то материјали за интервентну кардиологију, намијењени пацијентима.

Директор Универзитетско-клиничког центра Републике Српске Мирко Станетић поносан је, како је истакао, на залагање доктора Лазаревића и сматра да је то једини и прави пут како осигурати будућност у овој струци.

Јапански кардиолог сутра ће у УКЦ Републике Српске заједно са тимом интервентних кардиолога Центра урадити три процедуре отварања хронично зачепљених артерија.