latinica  ћирилица
07/09/2016 |  18:57 ⇒ 19:05 | Аутор: dnevni avaz

Научници упозоравају на могуће повећање броја људи алергичних на полен амброзије

Климатске промјене могле би до 2050. удвостручити број Европљана алергичних на полен амброзије, па би се тај број са садашња 33 милиона могао попети на 77 милиона, оцјењује се у студији објављеној ове седмице.
Амброзија (фото:  Thinkstock) -
Амброзија (фото: Thinkstock)

Ова биљка поријеклом из Сјеверне Америке која се веома брзо шири и чији полен узрокује јаке алергије, већ је доста присутна у средишту и на југу Европе те на југоистоку Француске, унаточ редовним кампањама уништавања, преноси Хина.

Алергија на амброзију спада у поленске или сезонске алергије од којих у различитом степену пати готово 40 посто Европљана. Те алергије може проузрочити полен дрвећа (бреза, чемпрес) у прољеће, а у љето и јесен полен трава и корова.

- Ово је прва студија којој је задаћа измјерити евентуални утјецај климатских промјена на алергије - истакао је Иаин Лаке, водитељ студије објављене у часопису "Environmental Health Perspectives".

Научници су до броја 77 милиона алергичних Европљана дошли полазећи од претпоставки које показују да ће се полен амброзије у будућности проширити и на друге европске земље попут Њемачке и Пољске.