latinica  ћирилица
06/09/2016 |  12:29 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Обама без црвеног тепиха, Меркелова "замијенила" ноћ за дан

На самиту Г20 у Хангџоуу, америчког предсједника Барака Обаму није дочекао црвени тепих, а морао је и да користи помоћне степенице за силазак из авиона, што је изазвало вербални сукоб гостију и домаћина.

Када је предсједник САД хтио да изађе из авиона, испоставило се да организатори за њега нису предвидјели степенице са црвеним тепихом.

Зато је Обама, за разлику од лидера осталих земаља, био присиљен да сиђе степеницама које су спуштене из авиона у његовом репном дијелу.

Домаћини нису дозволили новинарима из пула америчког предсједника да приђу Обами и да га снимају изблиза.

Представница Бијеле куће се побунила и затражила објашњење, које је одмах и добила од кинеског представника: "Ово је наша земља и наш аеродром! У реду?".

Многи медији наводе да инцидент свједочи о лошим односима између Вашингтона и Пекинга.

"Јужна Кина пост" чак тврди да су Американци сами одустали од мобилних степеница, наводно, зато што човјек који њима управља не говори енглески.

Обама се огласио по том питању и рекао да цијелом случају не треба придавати велики значај.

- То се није догодило само овдје, то се догађа на многим мјестима. Када сте земља-домаћин, понекад вам све дозлогрди - навео је Обама.

Током самита било је проблема и са возачима који не познају баш добро Хангџоу, мада су домаћини.

Тако је руска делегација, на челу са Владимиром Путином, дуго кружила градом око чувеног Западног језера.

- Можда је возач био досељеник, па је и сам хтио мало да ужива у љепотама овог језера, али није имао прилику прије тога - цинично је примијетио један од дипломата.

Новинари препричавају да је Путин у Хангжуу морао да подсјети премијерку Велике Британије Терезу Меј на протокол.

Након поздрављања с члановима делегације, лидери су пришли наслоњачима и Путин је Мејовој пружио руку како би се још једном руковали пред камерама, као што налаже протокол, али је новопечена премијерка одмах сјела у наслоњачу.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков објаснио је да у том неспоразуму нема никакве политичке позадине.

- Ништа није "запело". Она је сјела, а Путин јој је предложио да се рукују пред камерама, као што је обичај - објаснио је Песков.

Многи медији као посебну пикантерију напомињу да је њемачка канцеларка Ангела Меркел билатерални сусрет са Путином почела бодрим поздравом "Гутен морген!" /добро јутро/.

Али, "цака" је у томе што је у том часу тек прошла поноћ.

- Надам се да се нисте превише уморили - одговорио је забринути Путин.

Кинески предсједник Си Ђинпинг био је видно задовољан што је добио сљедовање руског сладоледа, који му је донио Путин.

- Сваки пут када одлазим у Русију увијек замолим да ми купе руски сладолед, па га послије код куће сви једемо. Руси имају најбољу слатку павлаку и зато је тај сладолед посебно укусан - рекао је Си.