latinica  ћирилица
06/09/2016 |  08:32 ⇒ 09:21 | Аутор: Агенције

Која је тајна стогодишњака?

Стогодишњаци, посебно бројни у јужној италијанској регији код града Салерна, открили су у понедјељак дио своје тајне: у њиховој крви скоро да нема маркера који се налази у крви "обичних смртника".
Салерно - Фото: Wikipedia
СалерноФото: Wikipedia

Почетком септембра село Даћароли имало је 81 стогодишњака, од укупно 700 становника. Они су заинтересовали америчке научнике који су провели више мјесеци у Ћиленту, регији између мора и планина смјештеној јужно од Салерна, како би покушали допријети до тајне њихових изузетно дугих живота.

Научници са универзитета у Сан Диегу у Калифорнији, уз помоћ колега са универзитета Ла Сапиенза у Риму, стигли су у то подручје у прољеће како би проучили мистерију ових дуговјечних људи и јуче су објавили резултате студије.

Чињеница да ови људи никад нису боловали од срчаних или когнитивих болести, попут Алцхајмера, објашњава се тиме да у њиховим организмима скоро да и не постоји један биомаркер. Ради се о вазодилататору под именом адреномедулин, навели су амерички и италијански стручњаци.

Скоро потпуни недостатак тог биомаркера показао се као "снажан фактор заштите који доприноси оптималном развоју микроциркулације", наводе стручњаци.

Студија је, такође, у њиховој крви открила метаболите који могу позитивно утицати на дуговјечност и добро здравље ових стогодишњака, додају стручњаци, али не прецизирају о којим се молекулама ради.

Научнике, који су одлучили продужити истраживање, занимала је и исхрана стогодишњака и њихова генетика. Могуће је да ови дуговјечни људи посједују ген који би "извлачио" корист од неких производа који се конзумирају у свакодневној исхрани.

Други траг који треба пратити, кажу стручњаци, је свакодневно бављење становника физичким активностима - риболовом, ходањем или обрађивањем врта.