latinica  ћирилица
05/09/2016 |  19:23 ⇒ 21:53 | Аутор: Б92

На корак до нове терапије за Кронову болест и артритис

Након уласка биосимилара на позитивну листу у јуну, ФЗО Србије је расписао тендер за набавку биолошке терапије, у коју спадају и биосимилари.
Таблете - Фото: flickr.com
ТаблетеФото: flickr.com

На овај начин, осим што држава у ширу примјену уводи најсавременију терапију за лијечење Кронове болести и реуматоидног артритиса, очекује се и остварење уштеде за нове пацијенте.

У Србији се биосимилари тренутно користе само на ВМА, гдје се њима лијече војни осигураници обољели од запаљењских болести цријева. Након отварања тендера, 14. септембра, већи број обољелих од ових болести, али и обољели од реуматоидног артритиса, анкилизирајућег спондилитиса и псоријазног артритиса, први пут ће добити терапију.

Процјењује се да у Србији од запаљенских болести цријева, којима припада и Кронова болест, болује од седам до 10.000 људи, док чак 35.000 људи болује од реуматоидног артитиса.

Биосимилари су нова врста лијекова која се у свјету увелико користи у више од 20 земаља у посљедњих десет година. По својствима су веома слични оригиналним, биолошким лијековима, док су у просјеку јефтинији за 30 одсто, а у појединим европским земљама чак и до 50 одсто од биолошког лијека, што аутоматски омогућава лијечење двапут већег броја обољелих.