latinica  ћирилица
01/09/2016 |  19:28 ⇒ 19:51 | Аутор: РТС

Париз, школска година са предметом о сакривању и спасавању

У школе у Француској данас се вратило 12 милиона ђака, уз појачане мјере безбедности и са новим предметом који их учи како да се сакрију или пруже другару прву помоћ.
Париз - Фото: архив
ПаризФото: архив

Француски ђаци ће од ове године имати предмет у којем уче како да се сакрију, побјегну, укажу прву помоћ а имаће и вјежбе у којима ће бити симулирани терористички напади, преноси Би-Би-Си. Нове мјере безбједности и нови предмет долазе у вријеме планиране реформе школства.

Француски предсједник Франсоа Оланд је обишао једну основну школу како би се увјерио да су спремни за реформе, а на свом налогу на Твитеру је навео да је први дан ове школске године „важан за ђаке, као и за наставнике и да околности оправдавају нове мјере обезбјеђења које су предузете на улазима свих школа“.

Школе су увеле појачане мјере безбједности послије напада 13. новембра прошле године. Поставља се питање како, увођењем три вјежбе сваке године у којима се симулирају терористички напади, научити дјецу да реагују а да се притом не трауматизују.

За најмлађе је уведена Игра тишине. Наставници морају да припреме дјецу како да се сакрију у потпуној тишини а да се притом не препадну од мрака, како да најбрже уђу у зграду из школског дворишта, као и Игра статуе у којој морају да заузму положај који им покаже наставник.

Настава за старије ђаке обухвата и спасавање туђих живота, пише Би-Би-Си.

Планирана реформа школства обухвата и нове предмете који се баве здрављем, екологијом, древним културама као и други савремени страни језик.