latinica  ћирилица
29/08/2016 |  10:57 ⇒ 11:07 | Аутор: СРНА

Дураковић: Истрага је обустављена само против једне особе

Начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић тврди да истрага због напада на премијера Србије Александра Вучића, прошле године на комеморацији у Поточарима, није обуставлљена, већ да је обустављена истрага само против Алмира Мердића.
Ћамил Дураковић - Фото: РТРС
Ћамил ДураковићФото: РТРС

"Нису ни прочитали шта је Тужилаштво радило. Обустављена је истрага против једне особе, а није случај обустављен. Политички реагујемо на одлуке Тужилаштва - то говори колико су у Србији доследњи. Стратегија коју спроводе - а очекују од нас да будемо слепи", каже Дураковић за регионалну Н1ТВ.

Дураковић је рекао и да шеф дипломатије Србије Ивица Дачић својим изјавама тим поводом се "додворава актуелним политикама у Србији, а раније то није радио".

Дуже од годину дана власти БиХ ништа нису урадиле да пронађу нападаче и организаторе тог напада на српског премијера 11. јула прошле године у Поточарима.

Тужилаштво БиХ саопштило је раније да је обуставило истрагу против Алмира Мердића (41) из Јелаха, једног од главних осумњичених за напад на премијера Србије

Мердић је потврдио да је истрага против њега обустављена, док су у Тужилаштву рекли да не могу да дају информације до понедјељка.

Дураковић: Паре обећане Сребреници троше се на референдум

Дураковић, који одбија да формира комисију за спровођење референдума о Дану Републике у РС, изјавио је да ће 1,2 милиона КМ које је предсједник Милорад Додик опредијелио на Инвестицијском форуму за ту општину, бити утрошено на референдум.

Дураковић је гостујућина регионалној Н1ТВ рекао да референдум нису покренули грађани, већ Додик и његова политика.

"То људима ствара тензије. Ако сте Србин и нисте за референдум онда сте издајник. Ако сте Бошњак, а јесте за референдум - бићете издајник", сматра Дураковић и истиче да ће "1,2 милиона колико ће се потрошити на референдум, Додик је обећао буџету Сребренице прошле године на Инвестицијско-развојној конференцији".

Дураковић је говорећи о политици у региону оптужио шефа српске дипломатије Ивицу Дачића и министра Александра Вулина да, како је рекао, од 11. јула спроводе кампању напада на све.

"Од Хрватске па на даље, а себе никада нису узели у обзир. То се све дешава 21 годину након рата, и они мисле да је све заборављено, да не знамо ко су Дража Михајловић, Слободан Милошевић, Радован Караџић", рекао је Дураковић.

Дураковић је поновио да неће формирати комисију за спровођење референдума у Сребреници, не зато што то тражи Додик, који је, како каже, запријетио да ће они који то не учине бити кривично гоњени, већ због тога јер не жели да крши Устав БиХ.

"Не знам чему сензација", каже Дураковић, додавши да не жели да крши Устав БиХ. "Ништа што је одлука тог суда - ја не желим да кршим. Од тога је направљено као да ја не поштујем нешто, али Уставни суд је пуно већа правна норма од ентитета".

Дураковић сматра да је референдум у РС о Дану Републике Српске политичка иницијатива, одлука НСРС - која је једнонационално усвојила иницијативу о Дану РС.