latinica  ћирилица
29/08/2016 |  09:27 | Аутор: Независне

Такси без возача на улицама Сингапура

Први такси без возача обављаће пробне јавне вожње на улицама Сингапура.
Такси без возача на улицама Сингапура - Фото: nezavisne novine
Такси без возача на улицама СингапураФото: nezavisne novine

Творац система, компанија 'nuTonomy', сакупљаће утиске путника и параметре вожње да би провјерила и унаприједила ову технологију.

Компанија је позвала одабрану групу људи да преузме одговарајућу апликацију и бесплатно се вози у “робо-таксију” у западном, пословном дијелу Сингапура, који је технолошки најнапреднији дио града.

Планирано је да сервис буде званично покренут 2018. године.

“Ово је заиста тренутак за историју који ће променити начин на који се граде градови и како изгледа наша околина”, изјавио је директор 'nuTonomija' Даг Паркер.

Пробне вожње обављају се 'Mitsubishijevim' електричним и-МиЕв моделом, а инжењер за вријеме вожње сједи иза управљача и надгледа рад система.

Он може да преузме контролу над возилом уколико је то потребно. Пробне вожње су покренуте послије приватних тестова који су почели у априлу.

Паркер, чија је компанија партнер владе Сингапура у овом пројекту, рекао је да се нада да ће 100 функционалних аутономних таксија радити на комерцијалној основи у овом граду у југоисточној Азији до 2018. године.

 'NuTonomy' је једна од неколико компанија које се утркују да развију аутономна возила и притом склапају савезе са произвођачима аутомобила и технолошким компанијама.

Шведски Волво саопштио је прошле седмице да је склопио савез вриједан 300 милиона долара са такси-сервисом Убер ради развоја возила која се крећу самостално.

 Израелски произвођач аутомобилског софтвера 'Mobileye NV' саопштио је да ће његово возило, развијено у сарадњи са компанијом 'Delphi Automotive Plc',бити спремно за производњу 2019. године, а Форд је најавио свој аутономни аутомобил за 2021. годину.