latinica  ћирилица
28/08/2016 |  16:05 ⇒ 16:23 | Аутор: Б92

Ево зашто телефони дјелују као дрога

Коришћење мобилног телефона у току вожње опасно је понашање које угрожава безбједност у саобраћају.
Употреба мобилног телефона током вожње (фото: www.andywins.com) -
Употреба мобилног телефона током вожње (фото: www.andywins.com)

Током вожње возачи често причају телефоном, пишу поруке или користе друштвене мреже. Психијатар Дејвид Гринфилд има објашњење овог феномена. Он тврди да наш мозак на паметне телефоне реагује на исти начин као и на дрогу.

- Кад људи раде нешто тако често, и до те мјере да игноришу утицај тог понашања, то говори да у том понашању или дроги има нешто психоактивно - каже Гринфиед.

Када чујемо нотификацију на телефону, то је сигнал који нашем мозгу поручује да нешто потенцијално пријатно чека на нас. Ово очекивање задовољства проузрокује отпуштање допамина у мозгу, хемикалије која се повезује са задовољствима попут хране, секса и дрогае

Психијатар каже да иако су неуробиолошки путеви коришћења дроге и паметног телефона упоредиви, ниво зависности није исти. Потреба да се провјере новости на телефону је само "иритабилност".

Она, међутим, ни у ком случају не би требало да прође непримијећено. Гринфилд каже да је проблем коришћења телефона у току вожње растући проблем јавног здравља који неће излијечити сама свјесност о проблему.

Проблем се неће ријешити сам од себе, а за његово успјешно рјешавање потребни су образовање, строжи закони и њихова примјена, супозорава Гринфилд.