latinica  ћирилица
27/08/2016 |  14:57 ⇒ 15:13 | Аутор: СРНА

Малешевић испратио дјецу са Космета

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић испратио је у Бањи Дворови код Бијељине 450 дјеце са Косова и Метохије која су боравила у градовима и општинама Српске од 20. августа.
Малешевић, испраћај дјеце са Космета - Фото: СРНА
Малешевић, испраћај дјеце са КосметаФото: СРНА

"Веома је важно да се успостављају пријатељстава између Срба из Републике Српске и Срба са Космета. Она су много јача међу дјецом него међу одраслима, и зато данас видимо и сузе због растанка", рекао је Малешевић у Бањи Дворови.

Он је нагласио да је важно да дјеца са Космета осјете у Српској шта значи кретати се слободно, без пратње коју на Косову морају да имају чак и до продавнице.

"Желио бих да што више ђеце учествује у овом пројекту и потрудићемо се да сљедеће године позовемо већи број њих", рекао је Малешевић.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да је ово пети пут да ђеца са Косова у оквиру пројекта "Спојимо дјецу са Космета и Републике Српске" долазе у Српску.

"Овај пројекат мора бити масовнији. Већ у септембру састаћемо се са директорима свих основних школа Републике Српске који су учествовали у овој акцији и тада ћемо позвати и друге општине да се прикључе, јер нас сљедеће окупљање очекује 17. јуна наредне године", додао је Арлов.

Милица Мијатовић из Нових Дворова први пут је примила у своју породицу дјечака са Косова.

"Имам троје дјеце, а примили смо на седам дана дјечака Богдана Симоновића. Могу рећи да смо се сродили за овако кратко вријеме и били бисмо срећни када би нас посјетио и наредне године", навела је Мијатовићева.

Дванаестогодишњи Симоновић додао је да на Космет носи лијепе успомене из Нових Дворова и Бијељине.

"Са друговима сам ишао у град и на базене и било нам је прелепо", рекао је Симоновић.