latinica  ћирилица
27/08/2016 |  14:52 ⇒ 22:15 | Аутор: СРНА

Босић: СДС неће опструисати најављени референдум (ВИДЕО)

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је у Бијељини да ова странка неће ни на какав начин опструисати најављени референдум о Дану Републике Српске.
Младен Босић - Фото: РТРС
Младен БосићФото: РТРС

Босић је нагласио да ће СДС урадити све оно што зависи од њих да други референдум у историји Републике Српске успије, иако су, како каже, свјесни да циљ овог референдума није да ријеши питање 9. јануара, него да утиче на резултат локалних избора.

Он је рекао да је референдум демократско право народа, које "СНСД покушава да искористи у своју политичку добит, прије него у добит Републике Српске и народа".

Босић је оцијенио да би требало престати са политикама провокација, односно забадања прста у око другој страни, да би се кренуло напријед и да мора престати политика виктимизације само свог народа и сатанизације других.

"Мора престати злоупотреба Уставног суда БиХ за доношење одлука које мијењају Дејтонски мировни споразум и које се доносе прегласавањем од стране двојице судија из бошњачког народа и тројице судија из иностранства као што је то било са одлуком о Дану Републике. Мора престати и политика превара као што је то било код Пописа становништва. Да ли ће се то десити и када не зависи од нас, него од оних који то могу промјенити", рекао је он у обраћању на Скупштини ове странке у етно-селу Станишићи код Бијељине.

Према његовим ријечима, умјесто распаљивања ниских страсти и потпиривања сукоба, СДС позива све актере на политичкој сцени у БиХ и региону на разум и одговорност за будућност наредних генерација.

"Типичан примјер како се праве конфликти је ситуација када по захтјеву Бакира Изетбеговића Уставни суд БиХ прегласавањем српских и хрватских судија доноси одлуку о укидању 9. јануара као Дана Републике Српске. Свима је јасно да од тога сигурно немају ништа добро Бошњаци, посебно се због тога неће осјећати сигурније и боље они који живе у Републици Српској", рекао је Босић.

Он је нагласио да је СДС као највиши политички приоритет и као претходно питање свих реформи дефинисао почетак борбе против криминала и корупције.

"Корупција разара друштво на два начина - први је пут у сиромаштво и дужничко ропство, а други је да корумпирани политичари почињу да воде квази-националну политику која не преза ни од увлачења сопственог народа у директне конфликте како би скренули пажњу са стварних проблема и свог криминала за који треба да одговарају", рекао је Босић.

Он је навео да су локални избори један од разлога зашто СДС сада одржава Скупштину странке која је и конвенција странке.

На Скупштини СДС-а усвојен је документ Основни правци политике СДС.

Према Босићевим ријечима, тај документ дефинише основне правце политике СДС у наредном периоду.

"Она је сконцентрисана у пет приоритета: владавина права и правна држава економски патриотизам, децентрализација, европске интеграције, помирење и коегзистенција", навео је он и додао да је "децентрализација Српске нужан предуслов демократизације и доношења одлука на нивоима власти који су ближи грађанима".

Он је додао и да ће СДС подржати све кандидате Савеза за промјене и да вјерује да ће Драган Чавић донијети промјену у Бањалуци, да ће Славко Вучуревић одбранити интересе грађана Требиња, а Миланко Михајилица постати нови начелник у Новом Граду.

Скупштини је присуствовао члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, предсједник ПДП Бранислав Бореновић, предсједник СРС РС Миланко Михајилица и предсједник странке За правду и ред Небојша Вукановић.