latinica  ћирилица
27/08/2016 |  14:30 | Аутор: СРНА

Турска Скопљу изручила петорицу џихадиста

Турска је испоручила Македонији петорицу македонских држављана, осумњичених да су припадници "Исламске државе".

Македонски министар унутрашњих послова Митко Чавков рекао је  у Скопљу да су македонски држављани, од којих су тројица из Куманова, а два из Скопља, ухапшени 12. августа у сабирном центру за џихадисте лоцираном у истанбулском насељу Аксарај.

"Према досадашњим сазнањима, лица су претходно подстакли и организовали македонски држављани-џихадисти, који дуже бораве у Сирији, а осумњичени су отпутовали у Турску са циљем да се прикључе муџахединским јединицама у Сирији", појаснио је Чавков.

Чавков је навео да су током хапшења двије особе покушале бјекство и притом тешко повријеђене.

"Након хапшења, осумњичени су били смјештени у прихватни центар за странце у Истанбулу, а одатле испоручени Македонији", додао је он.

У Скопљу је осумњиченим џихадистима одређен притвор, а полиција је поднијела кривичну пријаву због сумње да су извршили кривично дјело учешће у страној војсци, полицији, паравојним или параполицијским формацијама.

Ово је трећи наставак акције "Ћелија", а претходно је за сарадњу са екстремистичком сунитском организацијом "Исламска држава" ухапшено 11 особа, након чега је за повезаност са "Исламском државом" осумњичено седам особа – од којих су четири ухапшене, а три су и даље недоступне полицији.

Према подацима полиције, због учешћа у паравојним структурама ИД тренутно се у Македонији воде кривични поступци против 23 македонских држављана.

На ратиштима је погинуло око 25 македонских држављана, док се педесетак још налази на бојиштима у Сирији и Ираку.