latinica  ћирилица
27/08/2016 |  12:06 ⇒ 22:17 | Аутор: СРНА

У сриједу о Закону о акцизама

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ разматраће у сриједу, 31. августа, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, који је Савјет министара БиХ упућен у процедуру по хитном поступку.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Измјенама Закона о акцизама предвиђено је повећање акцизе за погонско гориво у износу од 15 фенинга. Из средстава прикупљених на тај начин била би финансирана убрзана изградња путне инфраструктуре у БиХ.

Према приједлогу измјена, 10 фенинга иде за изградњу ауто-путева, а пет за изградњу магистралних брзих путева.

То су намјенски усмјерена средства која би омогућила да убрзаном динамиком буде изграђен ауто-пут "Пет-це" и други важни магистрални и брзи путеви, чиме би били створени предуслови за убрзани економски развој.

На предложеном дневном реду су и Приједлог закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ и Приједлога закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода по хитном поступку, који су на захтјев Савјета министара упућени у процедуру по хитном поступку.

Ови приједлози закона чине сет закона којима се повећавају акцизе за погонско гориво и њиховим усвајањем било би омогућено активирање већ закључених кредитних споразума са Европском банком за обнову и развој.

Дом народа ће у првом читању разматрати и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Као разлоге за измјене и допуне овог закона из Савјета министара навели су потребу превазилажења уочених недостатака у спровођењу постојећег закона, те прецизнијег дефинисања важећих законских одредаба.

Предложеним измјенама и допунама, за одређене прекршаје прописују се оштрије санкције у односу на важећи закон.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који би делегати требало да разматрају у првом читању, а чији је предлагач Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Према том законском ријешењу запослени у институцијама БиХ имају право на отпремнину приликом одласка у пензију, која се утврђује у износу шест остварених нето плата.

Пред делегатима ће се у првом читању наћи Приједлог закона о пружању бесплатне правне помоћи и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Корисници бесплатне правне помоћи могу бити држављани БиХ и друга физичка лица са боравиштем у БиХ, физичка лица на територији БиХ под међународном заштитом, као што су избјеглице, тражиоци азила, жртве трговине људима, апатриди, те лица чија су права заштићена одредбама међународних конвенција у овој области.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ, с циљем његовог усклађивања са стварним потребама и праксом, с обзиром да је овај закон усвојен 2005. године.

Дом народа разматраће у другом читању и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спорту у БиХ, чији је предлагач Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Пред делегатима ће се у првом читању наћи и Приједлог закона о обиљежавању малог оружја, лаког наоружања и припадајуће муниције по скраћеном поступку и Приједлог закона о омбудсману за људска права БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

На дневном реду је и извјештај о заштити личних података у БиХ у 2015. години, материјал Агенције за заштиту личних података и више годишњих извјештаја о раду институција БиХ.