latinica  ћирилица
26/08/2016 |  22:32 ⇒ 27/08/2016 | 12:59 | Аутор: СРНА

Учвршћена пријатељства дјеце са Космета и Поткозарја (ВИДЕО)

У Горњим Подградцима код Градишке вечерас је организован културно-умјетнички програм за дјецу из општина Ново Брдо и Гњилане са Косова и Метохије која од 20. августа бораве у поткозарском крају.
Горњи Подградци - Фото: СРНА
Горњи ПодградциФото: СРНА

Домаћини дјеци са Космета ове године су ученици Основне школе "Младен Стојановић" из Горњих Подградаца и њихови родитељи.

"Најбитније је да су се и ученици и родитељи показали као добри домаћини, који разумију у каквој ситуацији се налази српски народ на Косову и Метохији. Мислим да та дјеца носе позитивна искуства из Горњих Подградаца и других поткозарских села, да су успоставили нова пријатељства и виђели и како наша дјеца живе", рекао је директор Школе Миладин Бранковић.

Боравак дјеце са Косова и Метохије, као и претходне двије године, финансирала је општина Градишка, која је обезбиједила превоз за дјецу и смјештај за њихове пратиоце.

Начелник општинског Ођељења за друштвене дјелатности Вујадин Миљић истакао је да је част за Градишку да угости братски народ са Косова и Метохије којем највише од свега недостаје слобода.

"Надамо се да ће слобода за српски народ са Космета и за ову ђецу бити свакодневица и да ће живјети у нормалном и слободном друштву", рекао је Миљић.

Културно-умјетничком програму у Горњим Подградцима присуствовао је и предсједик Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов, који је навео да ове године у 10 градова и општина Српске борави око 500 најбољих ученика из свих српских школа са Космета.

Он је нагласио да су та дјеца будућност и изразио наду да ће заједно са другарима из Подградаца и цијеле Републике Српске једног дана још јаче институционално повезати Српску и Косово и Метохију.

Арлов је додао да ће сљедеће године Републику Српску посјетити ђеца из вишечланих породица, којих срећом има много на Косову и Метохији.

У Горњим Подградцима била је и екипа телевизије "Мост" из Звечана која је протеклих дана по цијелој Републици Српској пратила све активности дјеце са Косова и Метохије.

Уредник и новинар телевизије "Мост" Соња Милојевић рекла је да је први пут у Српској и да су је као и остале госте са Космета понијеле емоције колико су их људи лијепо примили.

"Када кажемо да смо са Косова и Метохије сви нас другачије гледају, пуне су им очи суза и питају како је тамо. Пратили смо дјецу гдје год су била. Све је то за нас ново и из сваког мјеста носимо дивна осјећања која смо подијелили са дјецом и њиховим домаћинима", навела је Милојевићева.

Сниматељ телевизије "Мост" Јовица Миловановић рекао је да је прије пет година био у Републици Српској, када је био укључен у почетке овог пројекта и када си игране фудбалске утакмице "Врбаса" и "Трепче".

Миловановић је нагласио да је пројекат "Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске" храбра мисија која показује да Дрина само фиктивно представља границу која дијели исти народ са њене лијеве и десне стране.

Он је изразио наду да ће једног дана Срби са Космета моћи да узврате гостопримство Србима из Републике Српске.