latinica  ћирилица
24/08/2016 |  10:50 ⇒ 11:09 | Аутор: Агенције

Хогвортс отворио врата за туристе

Љубитељи Харија Потера сада могу да доживе свијет познатог чаробњака.
Дворац Хогвортс - Фото: Getty Images
Дворац ХогвортсФото: Getty Images

Чаробњаци могу да спреме штапиће, јер је Хари Потер студио отворио врата за туристе. У студију у околини Лондона, љубитељи младог чаробњака могу да виде оригиналну гардеробу, шминку, специјалне ефекте и све што је коришћено у филму. Такође, могу да сједе у Великој дворани у Хогвортсу и купују у магичним радњама.

Све ово је доступно, али само ако карте резервишете унапријед. Разлог је огромно интересовање за овај несвакидашњи забавни парк. Одрасли у "потероманији" могу да уживају за 40, а дјеца за 30 евра. До студија се долази аутобусом.

У Хогвортс се стиже проласком кроз масивна врата и уласком у Велику дворану, гдје су одржаване легендарне вечере. Ту се налазе костими професора: огртачи и шешири. Посјетиоцима је, наравно, најзанимљивија улица Дијагонала, гдје се у Главној улици налазе Визардинг банка, Оливандер и Веслис визард радња за шале. Највећа гужва у студију је за вожњу летећих метли, а компјутерски се путује изнад Темзе, Лондона...

У свијету Харија Потера посјетиоци имају прилику да играју шах са живим фигурама, попут Рона Веслија у првом филму серијала, али и да купе огртаче или школску униформу са шаловима у боји Хогвортса. Ту су и сви слаткиши као из филма, а у шминкерници малишане "претварају" у гоблине или вилењаке. Међутим, најснажнији утисак оставља кабинет Дамблдора, кружна соба попут тајног уточишта за алхемичаре.

Уз добро познату музику из филма на крају студија налази се огроман модел Хогвортса. Минијатура је савршено урађена и укључује све детаље, па и Хагридову кабину.