latinica  ћирилица
22/08/2016 |  08:23 | Аутор: РТС

Сат времена у кади сагори више калорија од пола сата пјешачења

У недавно спроведеном истраживању научници су доказали да килограми могу отићи уз помоћ врелих купки – резултати студије Универзитета у Лафбору и Лестеру показују да купање у врелој води сагоријева 126 калорија по сату, што је еквивалентно пјешачењу од 25-30 минута.
Купање (Фото: Thinkstock) -
Купање (Фото: Thinkstock)

Вјерује се да пасивно загријавање, као што је купање, повећава стопу сагоријевања калорија. Др Стив Фолкнер и тим Универзитета у Лафбору и Лестеру дошли су до изненађујућег открића када су истраживали алтернативе у контролисању дијабетеса типа 2.

У студији су упоредили шта се дешава током вреле купке, током истог периода времена вожње бицикла, а открили су да је мање напорна активност имала изненађујуће предности – сат времена у кади било је ефикасније у снижавању нивоа шећера у крви него вожња бицикла.

У експерименту је учествовало 10 мушкараца, у лошој физичкој форми, који су се купали у води од 40 степени Целзијусових док су носили монитор глукозе, како би се снимиле промјене шећера у крви током наредна 24 сата.

Исти учесници другог дана су возили бицикле интензитетом који је повећао њихову тјелесну температуру за један степен.

- Открили смо да су учесници након купања у просјеку имали 10 одсто нижи ниво глукозе у односу на то када су вјежбали, што је било потпуно неочекивано. Пораст шећера у крви након оброка је један од маркера ризика за развој дијабетеса типа 2, па би одржавање ниског нивоа шећера било добро за наше здравље - истиче др Фолкнер.

Истраживање показује да топлота може да повећа стопу сагоријевања калорија и смањи шећер у крви послије јела. Истраживачи се надају да ће откриће помоћи у контроли тјелесне тежине и евентуално побољшати контролисање шећера у крви.

- Мислимо да је разлог губљења калорија тај што купање подстиче ослобађање протеина топлотног шока, који може помоћи да се снизи ниво шећера у крви. Међутим, иако су налази интересантни, ми бисмо увијек подстицали физичку активност и вјежбање као најбољи начин за одржавање доброг здравља - додао је др Фокнер.