latinica  ћирилица
20/08/2016 |  14:01 ⇒ 21/08/2016 | 12:19 | Аутор: novosti.rs

Поточњак спречава упале и убрзава зарастање рана

Поточњак као храна, украс и лијек. Прах се користи за заустављање крварења из носа, док жвакање стабљике јача десни.Препоручује се као чистач лимфног система и за лечење коњуктивитис
Поточњак - Фото: Wikipedia
ПоточњакФото: Wikipedia

Лијепа, јестива и љековита, биљка поточњак (Lythrum salicaria) својим дугим стабљикама окићеним цвјетовима пурпурне боје од јуна до септембра краси ободе шума, путева, ливада и напуштених земљишта. Расте и покрај ријека, као и на мочварним мјестима. Иако коровска, због необичне љепоте служи и као украс. Осим на подручју Балкана, успијева широм планете гдје влада топла клима.

Вишегодишња врбица, како је још зову, након цвјетања и стварања сјемена полако нестаје са лица земље, да би се поново јавила крајем априла и почетком маја сљедеће године, у још бујнијем издању. Брзо се шири, цвјета до почетка септембра, привлачећи пчеле и лептире који је опрашују.

Биљка је у цјелости јестива и љековита. Коријен и млади, зелени листови богати калцијумом користе се за припрему укусних варива и супа. Листови се беру током цијеле сезоне и суше на промајним мјестима, као и врх биљке са цвјетним класом, који се такође користи у лљковите сврхе. У индустрији хране, цвјетови служе и за бојење разних слаткиша и пића.

Поточњак је богат ријетким састојком тресловином, али у завидним количинама садржи и пектин, етерична уља, органске киселине, саликарин, восак, каротин, фитостерин, гвожђе... С обзиром на присутну тресловину и антисептична својства народни љекари врбицу примјењују у лијечењу дијареје, као и за лијечење упала усне шупљине и ждријела. Показало се и да успјешно смирује различита анксиозна стања. Препарати од ове биљке регулишу преобилну менструацију као и унутрашња крварења из материце или крваве столице. За спољну употребу користи се против вагиналног свраба, као и у терапији екцема јер умирује упаљену и црвенилом захваћену кожу.

Прах поточњака користи се за заустављање крварења из носа, док жвакање стабљике јача десни и спречава њихово крварење.

У западној медицини, ова љековита биљка примјењује се као средство за јачање крви, лијечење разних рана и чирева, док се цвијет користи за припрему тоника. Главно антиупално дјеловање базира се на антиоксидантном састојку проантоцијаниду и високом садржају тресловине. У појединим државама Европе биљка се користи као чистач лимфног система. Осим тога, препоручује се за лијечење коњуктивитиса, Кронове болести, дијабетеса тип 2, али и код прехлада, назеба, грипа.

Препарате од врбице могу да користе готово сви, чак и мала дјеца. Једино се не препоручује особама које имају компликације болесног желуца, жучи и јетре.

ЧАЈ И ТИНКТУРА

Чај се припрема тако што се супена кашика уситњених сувих цвјетних врхова поточњака прелије са 2 дл вреле воде. Потопљен чај се поклапа и оставља да одстоји 15 минута. Затим се проциједи и пије 2 до 3 шољице на дан. Може без шећера, а може да се заслади медом.

Тинктура се спрема од осушених листова врбице, тако што се у теглу са 500 мл алкохола потопе 2 шаке листова и оставе да одстоје 4 недјеље. Потом се садржај проциједи, а добијена тинктура пије 2 до 3 пута на дан са чајем или водом. Прије испијања у чај или воду треба укапати 5 до 10 капи тинктуре.