latinica  ћирилица
19/08/2016 |  16:39 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Мала школа здравља за малишане из Бијељине (ВИДЕО)

Из Бијељине је на Јахорину отпутовала група од педесетак малишана који су дио пројекта "Мала школа здравља".
Мала школа здравља - Фото: РТРС
Мала школа здрављаФото: РТРС

Ријеч је о дјеци са прекомјерном тјелесном тежином која ће у наредних десетак дана, уз стручну помоћ, усвајати здраве животне навике. Пројекат је покренут прије пет година, а искуства дјеце која су раније прошла кроз овај програм су веома добра.

Наредних 10 дана дјеца, узраста од 8 до 13 година, боравиће на Јахорини, гдје ће уз помоћ педијатра, учитеља, тренера, нутриционисте и психолога научити здраве принципе мршављења са мањим уносом хране и појачаним физичким активностима. Програм је осмишљен ради превенције болести метаболизма и кардиоваскуларних болести.

Педијатар Снежана Перић истиче да вишак тјелесне масе није само конституционални поремећај, него и почетак болести“.

Директор Дома здравља Бијељина Златко Максимовић рекао је да су задовољни што је Дом здравља већ пети пут дио пројекта, којим је дјеци омогућено да десет дана бесплатно буду у малој школи здравља.

Суштина промјене животних навика је да унос калорија не буде већи од потреба. Родитељи очекују да резултати неће изостати.

Тако мајка Анка Пепић очекује нове навике и нови начин исхране који ће њеном дјетету помоћи да дође до жељеног резултата.

Малишани се радују дружењу и природи на планини са којом се већина њих сусреће први пут.

Љекари поручују да се лоших животних навика лакше ријешити у дјетињству, него у одраслом добу, а уколико и након повратка кући цијела породица сарађује, успјех програма је загарантован. Програм "Мала школа здравља" организује Дом здравља уз помоћ ресорног министарства и Фонда здравствене заштите.