latinica  ћирилица
19/08/2016 |  09:17 | Аутор: РТС

Беч: Зелени кровови умјесто клима-уређаја

Грађани који живе у центру Беча боре се против љетних врућина садњом зеленила на крововима зграда и кућа, а власти им обезбјеђују и материјалну подршку
Беч: Зелени кровови умјесто клима-уређаја (Фото: keyword-suggestions.com) -
Беч: Зелени кровови умјесто клима-уређаја (Фото: keyword-suggestions.com)

Биљке на крововима и прочељима зграда током великих врућина испуштају воду која хлади ваздух, чиме зграду и станаре штите од врућине и ултраљубичастог зрачења. 

Власници објеката који се одлуче за такав ʼклима-уређајʼ добијају од градских власти субвенцију од 2.200 евра.

Због угријаног асфалта, бетона и усијаних кровова, температура у аустријској престоници у љетним мјесецима зна да буде и 12 степени виша од температуре у руралним срединама јер долази до ефекта такозваног топлотног острва.

Градске власти се против тога боре стимулишући „озелењавање" зграда и употпуњавање градских јавних површина садржајима под водом и зеленилом. Тако, у округу Донауштат, на 240 хектара површине, настаје огроман парк у коме ће грађани моћи да проводе слободно вријеме; у насељу Зештат Асперн градиће се три парка, а уз све улице посадиће се дрвеће.

„Зелене фасаде" у центру града и кровови с биљкама љети имају ефекат природних клима-уређаја, док зими дјелују као својеврсна изолација и смањују трошкове гријања, кажу аустријски стручњаци који заговарају таква рјешења.

„Беч је један од првих европских градова у коме се проучава феномен топлотних острва; дјелујемо против те појаве, развијамо конкретне мјере и поступно их уводимо у праксу", рекла је Ули Сима, која је у Градском вијећу задужена за питања животне средине.