latinica  ћирилица
17/08/2016 |  21:21 | Аутор: Б92

Који је најбољи лијек за мамурлук?

Испијање велике количине воде није једини начин да дођете себи након бурне ноћи.

Већина нас зна колико мамурлук може да буде тежак – стомак нас мучи, мисли су вам "замагљене", а у глави имате осјећај као да вас је неко ударио бејзбол палицом на спавању.

- Да бисте знали који је најбољи лијек за мамурлук, потребно је да знате шта се заправо догађа у вашем организму - каже доктор Џорџ Куб, директор америчког Националног института за алкохолизам.

- Када пијете, у вашем мозгу долази до ослобађања велике количине неуротрансмитера који чине да се осјећате добро. Велике количине алкохола проузроковаће, међутим, појаву таласа интоксинирајућих хемикалија које могу да активирају механизме везане за одбрамбени одговор организма на стрес и упале - објашњава Куб.

Као посљедица, јављају се главобоља, мучнина и други симптоми слични онима које осјећамо током грипа, а како старимо, њихово дејство може бити још израженије.

Шта можемо учинити да олакшамо себи?

Хидратација је свакако добар почетак, с обзиром на то да се алкохол убраја у диуретике, који ће подстичу ослобађање воде из организма у виду честог мокрења. Губитак драгоцјених течности пореметиће однос електролита у организму, па би добро било надокнадити их.

Трчање или било која друга интензивнија физичка активност такође би могло да помогне, колико год вам у мамурном стању била мрска помисао на то. Вјежбање убрзава метаболизам, односно проток крви, што значи да ће се токсини брже ослободити из ткива у организму, каже Крис Алфорд, професор физиологије на Универзитету Западне Енглеске и стручњак за мамурлук.

Куб савјетује да се свакако истуширате и поједете неки освјежавајући оброк како бисте додатно подстакли избацивање наталожених токсина из тијела јер управо они чине да се осјећате млитаво.

Излежавање на каучу уз филмски маратон свакако није добра идеја јер ћете на тај начин успорити процес опоравка.