latinica  ћирилица
17/08/2016 |  18:49 ⇒ 18:51 | Аутор: Агенције

Магнезијум у трудноћи

Познато је да за вријеме трудноће, а у другој половини нарочито, долази до промјена у концентрацији електролита, па се самим тим смањује ниво ћелијског магнезијума.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

За дјецу и труднице минерал магнезијум има непроцјењиву важност, а како истраживања показују, недостатак овог минерала може да доводе до поремећаја више од 300 ћелијских реакција.

Познато је да за вријеме трудноће, а у другој половини нарочито, долази до промена у концентрацији електролита, па се самим тим смањује ниво ћелијског магнезијума, чији недостатак може да доведе до значајних здравствених проблема, као и до појаве хипертензије. Могуће је, такође, да због мањка овог минерала дође до пораста раздражљивости глатког мишића материце и појаве пријевремених контракција, што је у трудноћи најмање пожељно. Пријевремени порођај узрокује много фактора, а један од њих је и поремећај електролита магнезијума и калцијума, упозоравају стручњаци.

Зато свака трудница треба да обезбиједи оптимални баланс минерала, олигоелемената и витамина. Одржавајући интраћелијске процесе у оптималном односу, стварају се услови за безбједну трудноћу до краја и припрему плода за квалитетан живот послеиј порођаја.

Доказано је да тек новорођена дјеца која имају проблеме са конституцијом, крварењем у мозгу, као и проблеме са промјенама у тонусу мишића, заправо немају оптимални физиолошки однос магнезијума и калцијума у крви. Нежељене појаве могу да се спријече добро избалансираном исхраном труднице, односно уносом препоручених количина мљечних производа богатих калцијумом, које треба да одреди љекар. Савјетује се и узимање благоминералних вода.