latinica  ћирилица
15/08/2016 |  18:50 ⇒ 18:54 | Аутор: vecernjenovosti

Чај од нане јача желудац и цријева

Овај напитак истовремено гаси жеђ, освјежава и јача желудац и цријева.
Чај од нане - Фото: Novosti.rs
Чај од нанеФото: Novosti.rs

Чај од нане или менте најбољи је савезник у борби против љетњих врелина. Овај напитак истовремено гаси жеђ, освјежава и јача желудац и цријева, наглашава бечки љекар Хадемар Банкхофер. Истовремено, етерично уље и ментол из нане расхлађују и ефикасно спречавају развој штетних бактерија у цријевима.

Да би чај био пријатно ароматичан, важно је да се приликом припреме ублажи његов горак укус. Зато листове нане прво треба ставити у одговарајућу посуду, прелити кључалом водом (за менту је важно да се зна да се никада не кува, јер губи драгоцјена својства) и након 20 секунди ту воду просути. Потом се листови прелију новом кључалом водом. Овако припремљен чај неће имати горак укус, а може да се заслади и са мало меда.

Овај напитак препоручује се и онима који желе да сачувају витку линију. Мирис нане наиме сузбија апетит, па самим тим спречава гомилање сувишних килограма, показала су истраживања на Универзитету у Вирџинији. Ако се удише мирис менте која украшава неки колач, или се држи бочица уља од нане на столу приликом оброка, жеља за храном ће бити смањена.