latinica  ћирилица
15/08/2016 |  14:51 | Аутор: novosti.rs

Спавање на боку је добро за мозак

Најбоље је спавати на боку јер у овом положају мозак лакше обнавља ћелије.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Положај у којем спавамо може да утиче на нашу личност, добро расположење и здравље нашег мозга, тврде амерички научници.

Студија коју су радили истраживачи са Медицинског универзитета "Стони Брук" показала је да је најбоље спавати на боку јер у овом положају мозак лакше обнавља ћелије, као и да је ризик од добијања Алцхајмера и других неуролошких болести мањи код оних који овако спавају.

Како би утврдили на који начин ликвор доприноси одбацивању лоших ћелија која могу да оштете мозак, истраживачи су радили тестове на глодарима и посматрали њихов положај спавања.

Током студије, научници су путем магнетне резонанце посматрали процесе који се догађају у мозгу глодара док су они у сну. Глодари су спавали у три позиције, бочно, на стомаку и на леђима.

Посматрајући их научници су открили да је спавање у бочном положају најефикасније за одмарање мозга и избацивање метаболичких отпадних производа који се стварају у њему док је тијело будно.

Осим тога, наводе истраживачи, ова позиција за "падање у сан" значајно може да смањи неуролошке пормећаје.

Неке раније студије показале су да особе које спавају на боку лакше заспе, с обзиром на то да су многе врсте деменције повезане са поремећајем спавања, стручњаци савјетују овај положај као идеалан за добро здравље мозга.