latinica  ћирилица
10/08/2016 |  20:53 | Аутор: Б92

Ево зашто би требало чешће да једете кукуруз

Иако нам је веома пристипачан већина га не користи често у свом јеловнику. Сазнајте зашто је важно да редовно конзумирате кукуруз.
Кукуруз - Фото: РТРС
КукурузФото: РТРС

Ова намирница слаткастог укуса и прекрасне жуте боје садржи влакна која снижавају повишен ниво холестерола и брину се за добру линију, фолном киселином која штити крвни систем, витамином Б1 – важним за добар рад мозга, а преко угљених хидрата пружа нам преко потребну енергију.

Амерички научници открили су да приликом термичке обраде кукуруза, кувања или печења, долази до ослобађања молекула с антиоксидативном активношћу, што повећава његове заштитничке моћи, па је ова намирница веома здрава чак и кад није свјежа.

Ако мислите да кукуруз има превише калорија, погријешили сте! Клип кукуруза има просјечно од 80 до 100 калорија. Садржи незасићене масноће које се сматрају добрима и одржавају здрав ниво холестерола у крви, смирују упале и чувају здравље срца. Бројна истраживања показују да је кукуруз одличан заштитник срца због великих количина витамина Б, а ту су и други витамини и минерали, на примјер витамин Б5, фолна киселина, бета каротен, витамина Ц, фосфор, калцијум и магнезијум, као и антиоксиданти, лутеин и зеаксантин.

Иако многи сматрају да је кукуруз обична, доступна намирница, која расте на пољу, он је заправо јединствена намирница пуна активних спојева који се називају фитонутријентима за које је доказано да штите здравље организма антиоксидативним вриједностима.

Кукуруз је пун влакана која су велика благодат за пробаву. Осим што ће вам помоћи одржати лијепу линију, влакна спријечавају затвор, појаву хемероида, па наводно смањују и ризик од настанка рака цријева. Недавна истраживања показују како кукуруз помаже развоју добрих бактеријау дебелом цријеву.

Кукуруз је добар и за желудачне проблеме, јер ублажава симптоме гастритиса и чира на желуцу.