latinica  ћирилица
06/08/2016 |  09:31 | Аутор: Агенције

Аустралија ће се за Нову годину помјерити ка сјеверу

Аустралијски континет ће се, на дан дочека Нове године, помјерити за 1,8 м ка сјеверу.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Не ради се о апокалиптичним предвиђањима нити било каквим природним катастрофама. Случај је сличан са рачунањем преступне године. Рачунамо да свака година има 365 дана, али је Земљи у ствари потребно 365,242189 дана да направи круг око Сунца. Да би се надокнадио остатак дана, свака четврта година је преступна. Према сличним рачунањем остатка у помијерању текстонских плоча, Аустралија ће се 31. децембра помјерити ка сјеверу.

Сваке године Аустралија се помјери приближно око 3,8 до 5,5 цм сјеверно. Раније је била повезана са древним континентом Гондваном, али је прије непуних 100 милиона година дошло до "раскида", када се Индијски континент одвојио и "пошао" на сјевер.

Недуго послије тога, пре 85 милиона година, Аустралија и Антарктик су се "заситили" једно другог и започели одвајање. Процес је био мало компликованији него што се очекивало, тако да је трајао "тричавих" 40 милиона година.

Коначно, прије тачно 45 милиона година, Аустралија је била слободна да се коначно придружи Индији у путу ка северу. Путовање и даље траје и вероватно ће се наставити све док се не судари са Кином, формирајући огроман планински венац.

Сада су потребне корекције у начину на који сателити мере и документују локацију Аустралије. Пошто се плоча помера за неколико центиметара годишње, карте направљене на основу сателитских снимака ће бити све мање тачне.

Тренутна разлика у локацији од 1,4 м изазива низ проблема са навигацијом, сателитским мјерама, истраживањима, одбраном и планирањем, с обзиром на то да је координатни систем посљедњи пут ажуриран 1994. године.

Да би се проблем ријешио, Аустралија ће спровести једнократну промјену у локалним координатама које ће одговарати локацији континента у 2020. години, која ће коначно бити у складу са новим координатним системом.