latinica  ћирилица
05/08/2016 |  19:41 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Руски соларни дрон прошао тежак тест, летио 50 сати (ВИДЕО)

Прототип руског атмосферског соларног дрона за контролисање телекомуникационих преноса успјешно је прошао тест лета од 50 сати. Дизајнери сада припремају три пута већу верзију, чије је тестирање планирано за септембар.
Руски соларни дрон прошао тежак тест - Фото: Screenshot/YouTube
Руски соларни дрон прошао тежак тестФото: Screenshot/YouTube

Соларни дрон „Сова“, настао у сарадњи компанија "Tyber" и "The Advanced Research Foundation", има распон крила девет метера а тежак је само 12 килограма, преноси РТ.

Летећа крила (фиксна крила без репа или видљивог трупа) беспилотне летјелице, прекривена соларним плочама и вођена са три пропелера, попела су дрон на девет километара надморске висине, који је у ваздуху успјешно остао више од два дана.

„Совин“ еластични труп може да поднесе турбуленције и налете вјетра због могућности савијања и враћања у првобитан облик. Дрон има акумулаторе за чување енергије како би настављао лет по мраку, као и камере, висинометар, предајник, пријемник и остале сензоре који омогућавају оператеру да прати и усмјерава лет.

„Тестови су у потпуности доказали ефикасност наших техничких идеја“, наводи замјеник генералног директора АРФ, Игор Денисов, додајући да су тестови другог прототипа, са распоном крила од 28 метара, планирани за септембар.

Други прототип би требало да буде у стању да достигне висину од 20 км.

Циљ пројекта „Сова“ је развијање породице дронова са супердугом издржљивошћу, који би летјели широм Русије, па чак и у тешким условима изнад Арктичког круга.

Извор: РТС, РТ